Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Kleuren 2021: Dit worden dé trends!

Kleuren 2021: Dit worden dé trends!

Kleuren 2021: Dit worden dé trends!
6 min. leestijd

Pff… 2020 was het jaartje wel. Thuisblijven, thuisblijven en nog eens thuisblijven. We werkten thuis, sportten thuis en dineerden thuis. Deze grote veranderingen in onze dagelijkse levens brachten een aantal opmerkelijke woontrends teweeg. Zo werd er massaal geïnvesteerd in thuiskantoren en werden tuinen omgetoverd tot ware vakantieoorden. Natuurlijk begrijpen we ‘het waarom’, maar leuk was anders. We keken dan ook reikhalzend uit naar het nieuwe jaar: Nieuwe ronde, nieuw kansen! Deze behoefte aan een schone start gaat gepaard met veranderdrang in huis. Herkenbaar? Maak compleet schoon schip met een nieuwe inrichting. Of ga voor een frisse kleur in je interieur! Lees snel verder en laat je inspireren door de kleuren van het jaar 2021.

Flexa: Brave Ground

We beginnen met een kleur die je waarschijnlijk al eens ten gehore is gekomen: Brave Ground. Een warme, natuurlijk neutrale kleur. Ieder jaar roept verfleverancier Flexa een kleur van het jaar uit. Dit doen ze zo groots, dat je gerust mag zeggen dat Flexa’s kleurkeuze de meest toonaangevende is. Dat Brave Ground in Nederland de aller-allerpopulairste kleur van 2021 wordt, durven we dan ook met zekerheid te zeggen. Bovendien is het een vrij neutrale kleur, waardoor het veel mensen aan zal spreken. Volgens Flexa is het een kleur die een gevoel van stabiliteit, groei en potentieel geeft. Brave Ground biedt een stevige basis voor verandering en creativiteit in huis.

Trend kleur van het jaar 2021 Flexa Brave Ground aards paletTrend kleur van het jaar 2021 Flexa Brave Ground inspiratie warm roze rood interieur idee
Links: Brave Ground ton-sur-ton. Rechts: Brave Ground met warm roze en rood. (via Flexa)

Bijpassende kleuren en raamdecoratie

Kies voor een ton-sur-ton palet, door raambekleding in een iets lichtere of donkerdere kleur te kiezen. Deze methode kan je trouwens ook op de muur toepassen: Verf niet alle muren met Brave Ground, maar combineer met andere net niet gelijke tinten. Ook een aards palet doet het goed met Brave Ground: Blauw-, groen en grijstinten. De kleur van het jaar 2020 bijvoorbeeld: Tranquil Dawn. Wie durft kiest voor warm roze en rood. Uiteraard is ook dit palet zowel toepasbaar op de muren als op de raamdecoratie.

Flexa Brave Ground kleur 2021 raamdecoratie trends raambekleding inspiratie
Boven: Aanbevolen kleurenpalet Brave Ground + bijpassende raamdecoratie

PPG: Transcend, Misty Aqua en Big Cypress

PPG, wereldwijd de grootste verfproducent, koos dit jaar een drietal trendkleuren: Transcend, Misty Aqua en Big Cypress. Drie kleuren die afzonderlijk gebruikt kunnen worden, maar zich ook prima laten combineren. Het kleurenpalet heeft als doel om warme lichtheid en een gevoel van kalmte te creëren. Transcend is een warme beige tint die erg doet denken aan Brave Ground. Volgens PPG roept de kleur het gevoel van een warme latte op een koele ochtend op. Of warm zand op een zonnige zomerdag. Big Cypress wordt omschreven als een grote geruststellende knuffel voor je huis. Het is een kleur die zich ergens tussen beige en roze bevindt. Misty Aqua is een verrassende frisse kleur tegen de twee warme tonen. Het is een tropische turquoise met een aquamarijn ondertoon.

Kleur 2021 PPG transcend misty aqua big cypress trendkleurenPPG transcend misty aqua big cypress bijpassende raamdecoratie PPG trendkleuren 2021 kleur van het jaar
Boven: PPG trendkleuren toegepast in diverse interieurs. (via PPG)

Bijpassende kleuren en raamdecoratie

Het PPG kleurenpalet laat zich combineren met een breed scala aan andere kleuren. Combineer met diverse pasteltinten, verwassen nuances of juist energieke kleuren. Ook qua raamdecoratie kan je met dit palet vele kanten op. Zie onderstaande collage voor inspiratie.

PPG trendkleuren 2021 kleur van het jaar Transcend Misty Aqua Big Cypress raamdecoratie trends
Boven: De drie PPG trendkleuren + bijpassende raamdecoratie

Sherwin Williams: Urbane Bronze

Een andere toonaangevende Amerikaanse verfproducent is Sherwin Williams. Ook deze partij riep een kleur van het jaar 2020 uit: Urban Bronze, een grijze kleur met diepe bruine/bronzen ondertonen. Het is de donkerste nuance van alle gekozen trendkleuren. Desondanks is het een hele neutrale kleur. Evenals Brave Ground vindt deze kleur haar oorsprong in de natuur. De kleur doet denken aan natuurlijke materialen zoals steen, metaal en hout. Deze associaties roepen een gevoel van ‘stevig op de grond staan’ en sereniteit op. Ook deze kleurkeuze is een gevolg van de behoefte aan kalmte na een bewogen 2020.

Sherwin Williams Urbane Bronze kleur 2021 trendkleuren raamdecoratie inspiratieTrend kleur van het jaar 2021 kleuren Sherwin Williams Urbane Bronze inspiratie raambekleding
Boven: Urbane Bronze toegepast in diverse interieurs. (via Sherwin Williams)

Bijpassende kleuren en raamdecoratie

Urbane Bronze combineert goed met andere warme natuurlijke kleuren. De kleuren die Sherwin Williams zelf voorstelt zijn Modern Gray en Messenger Bag. Een grijsbeige en camouflage groene kleur. Belangrijk is dat de steunkleuren een warme ondertoon hebben. Kleed het interieur verder aan met andere natuurlijke materialen. Hout bijvoorbeeld. Qua raamdecoratie kies je dan ook het best voor houten jaloezieën. Vooral lichte Scandinavische houtsoorten doen het goed binnen dit kleurenpalet. Ook elementen in lichte steensoorten passen goed bij dit kleurenpalet. Witte marmeren accessoires bijvoorbeeld. Tot slot is ook leer een goede match. Ga voor een leren bank of houd het bescheidener met een leren tijdschriftenhouder.

Sherwin Williams Urbane Bronze kleuren 2021 trends raamdecoratie inspiratie interieur
Boven: Aanbevolen kleurenpalet Urbane Bronze + bijpassende raamdecoratie.

Pantone: Ultimate Grey en Illuminating Yellow

Kleureninstituut Pantone kiest normaal gesproken één kleur van het jaar. Dit jaar kozen ze echter niet één, maar twee kleuren: Ultimate Grey en Illuminating Yellow. De kleuren staan symbool voor rotsvastigheid en zonnig optimisme, oftewel kracht en hoop. Twee eigenschappen die perfect verwoorden hoe we de overgang van 2020 op 2021 ervaren. We laten ons niet uit het veld slaan omdat we licht aan het einde van de tunnel zien.

Kleuren 2021 Pantone Ultimate Grey Illuminating Yellow trends raamdecoratieTrendkleur 2021 Pantone Ultimate Grey Illuminating Yellow raamdecoratie geel dekbed gele lamp grijze muur
Boven: Ultimate Grey en Illuminating Yellow toegepast in diverse interieurs.

Bijpassende kleuren en raamdecoratie

Pantones trendkleuren kunnen goed naast elkaar gebruikt worden. Kies bijvoorbeeld voor een grijze basis met gele accenten. Dat accent kan bijvoorbeeld in kussens, woonaccessoires en de raamdecoratie zitten. Gele aluminium jaloezieën bijvoorbeeld! Of kies juist geel als basis. Durf jij je muren van Illuminating Yellow te voorzien? Kies in dat geval juist voor grijze of witte raamdecoratie. En wat dacht je van een gele voordeur? Zo geef je jouw gasten gegarandeerd een warm welkom! Overige kleuren die goed combineren met dit palet zijn zwart, wit en houttinten.

Trendkleuren 2021 Pantone Ultimate Grey Illuminating Yellow interieur inspiratie raamdecoratie
Boven: Ultimate Grey en Illuminating Yellow  + bijpassende raamdecoratie

Gratis kleurstalen

Is jouw veranderdrang na het lezen van dit artikel flink aangewakkerd? En ben je van plan nieuwe raamdecoratie aan te schaffen? Dan wil je de producten vast eerst in het echt zien. Dat kan! Bestel eenvoudig en snel gratis kleurstalen. Meestal worden deze nog dezelfde dag bezorgd!

Voor welke van de 2021 kleuren ga jij? Wordt het een neutrale kleur zoals Brave Ground? Of durf je voor de optimistische kleur Illuminating Yellow te gaan?

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen