Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Keuzehulp: Gordijnen hele muur of alleen raam

Keuzehulp: Gordijnen hele muur of alleen raam

Keuzehulp: Gordijnen hele muur of alleen raam
5 min. leestijd

Het kiezen van raambekleding is best lastig. Er is immers zoveel mogelijk! Van gordijnen tot jaloezieën. Heb je eindelijk een keuze gemaakt? Dan ben je er vaak nog niet! Neem bijvoorbeeld gordijnen. Zo kies je de gewenste transparantie, de stofsoort en de plooi. Ook kies je of je de gordijnen over de hele muur of alleen voor het raam wil hebben hangen. Vooral handig wanneer je openslaande deuren of een schuifpui hebt.


Populaire gordijnstoffen


Voordelen gordijnen over hele muur

Gordijnen over de hele muur kennen een aantal voordelen. Zo laten ze een ruimte groter lijken en zorgen ze voor betere akoestiek. Hoe dat precies werkt? Dat vertellen we je hieronder. Daarnaast noemen we nog twee voordelen van gordijnen over de hele breedte.

1. Ruimte lijkt groter

Wanneer je de gordijnen muur tot muur laat lopen, lijkt de ruimte optisch groter. Zeker wanneer je er ook voor kiest om de gordijnen tot aan het plafond te laten reiken. Hoe langer de gordijnen zijn, hoe langer de ruimte lijkt. Is de afstand tussen het plafond en de bovenkant van het raam minder dan 5 centimeter? Dan is dit de mooiste optie.

2. Rijkelijker pakket

Door gordijnen over de hele breedte te kiezen heb je meer stof nodig. Meer stof betekent een voller pakket. Zo’n rijkelijk pakket staat onwijs luxe. Dit in tegenstelling tot een smal pakket. Dit oogt juist wat summier. Het is dan ook niet zonder reden dat hotels vaak kiezen voor gordijnen van muur tot muur.

3. Vrij uitzicht

Wanneer het gordijn in het kozijn gemonteerd wordt, zal een gedeelte van het raam altijd bedekt zijn. Deze vorm van montage wordt ‘in de dag’ genoemd. Kies je voor gordijnen over de hele muur? Dan kan je de gordijnen volledig voor de ramen wegschuiven. Op deze manier heb je een vrij uitzicht. Ook geniet je van extra lichtinval.

4. Betere akoestiek

Kies je voor gordijnen over de hele breedte van de muur? Dan heb je extra stof nodig. Hoe meer stof, hoe meer geluiddemping. Gordijnen van muur tot muur zijn daarom beter voor de akoestiek. Ga naaer de categorie geluidswerende gordijnen voor meer informatie over dit onderwerp.

Gordijnen hele muur of alleen raam voor en nadelen gordijnen over de hele breedteNadelen gordijnen over de hele breedte gordijnen hele muur of alleen raam voordelen
Links: Gordijnen muur tot muur Rechts: Door nier voor gordijnen over de hele breedte te kiezen, blijft er muur over.

Nadelen gordijnen over de hele breedte

Hoewel gordijnen van muur tot meer vele voordelen kennen, zijn er ook nadelen. We noemen er twee. 

1. Duurder

Allereerst zijn gordijnen over de hele breedte duurder. Je hebt immers een stuk meer stof nodig dan wanneer je de gordijnen alleen voor het raam zelf hangt. Dus heb je een krap budget? Dan doe je er misschien beter aan om niet voor gordijnen van muur tot muur te kiezen. Uiteraard kan je in dat geval ook andere raambekleding overgeven. Rolgordijnen, houten jaloezieën of plisségordijnen bijvoorbeeld. Bekijk ons woonkamer raambekleding blog voor meer suggesties.

2. Stuk muur opgeven

Ten tweede geef je een stuk muur op wanneer je kiest voor gordijnen over de hele breedte. Ook dit kan een belemmering vormen. Misschien wil je die muur graag gebruiken voor een tof kunstwerk. Of is het de ideale plaats voor een mooie dressoirkast? Houd dus ook hier rekening mee.

Tip: Gordijnen koof

Wegen de voordelen voor jou zwaarder dan de nadelen? Dan hebben we nog een bonustip voor je! Voor een extra chique look kan je er ook voor kiezen om de gordijnen achter een koof te hangen. Zo’n gordijnen koof verbergt de rail. Zie de foto bovenaan deze pagin avoor een voorbeeld. Bijkomend voordeel is dat een koof tocht tegen gaat. Een gordijnkoof is dus niet alleen mooi. Het heeft ook een goede invloed op je energierekening.

Gratis kleurstalen

Ben je er inmiddels over uit hoe je jouw gordijnen ophangt? Maar twijfel je nog over de stof of kleur? Bestel dan gratis kleurstalen. Meestal worden deze nog dezelfde dag verstuurd. Uiteraard ben je ook van harte welkom in onze showroom. Hier vind je alle producten die wij aanbieden onder één dak: Binnenzonwering, gordijnen, zonneschermen, rolluiken, screens, horren en vloeren. Handig als je gaat verhuizen bijvoorbeeld!

Tot zover alle voor- en nadelen van gordijnen over de hele muur. Twijfel je nog tussen wel gordijnen over de hele breedte of niet? Bel of mail gerust! Onze enthousiaste en vakkundige medewerkers staan je graag te woord.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen