Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Je overkapping uitbreiden? 7 tips: Van schuifwand tot zonwering

Je overkapping uitbreiden? 7 tips: Van schuifwand tot zonwering

Je overkapping uitbreiden? 7 tips: Van schuifwand tot zonwering
7 min. leestijd

In de basis bestaat een aluminum overkapping uit een frame met glas of polycarbonaat dakplaten. Een dergelijke overkapping biedt al veel leefgenot. Met een zomers regenbuitje kun je nu immers lekker buiten blijven zitten. Ook blijft de warmte van een heater beter hangen onder een overkapping. Zo is het ook in het voor- en najaar nog fijn vertoeven. Met de juiste overkapping accessoires wordt jouw overkapping nóg aangenamer! Benieuwd hoe je jouw overkapping uitbreiden kan? In dit blog delen we zeven ideeën!


Populaire accessoires overkapping


1. LED verlichting

Al bij de aanschaf van je aluminium overkapping heb je de mogelijkheid om deze uit te breiden. Je kunt er namelijk voor kiezen om dimbare LED-verlichting spots in de liggers te laten plaatsen. Deze optie bieden we aan bij al onze aluminum overkappingen. Bestel je jouw overkapping online? Dan kom je deze optie tegen bij stap 3 in het bestelproces. Je zult zien dat je de keuze hebt uit 3, 6, 9 of 12 spots van 2,5W. Het aantal is natuurlijk geheel afhankelijk van jouw wensen. Meestal zijn twee tot drie spots per ligger voldoende. Raadpleeg de meetinstructies om te ontdekken uit hoeveel liggers jouw toekomstige overkapping bestaat. Dit is namelijk afhankelijk van de breedte.

2. Zonwering overkapping

Heb je gekozen voor een overkapping met glazen dakplaten? Dan kan de temperatuur onder je overkapping snel oplopen. In het voor- en najaar is dit een groot pluspunt. Zo is het namelijk ook bij een bescheiden zonnetje al lekker vertoeven buiten. In de zomer kan het echter al snel té heet worden. Gelukkig kan je dit eenvoudig voorkomen: Met zonwering op of onder het glas. Zonwering op het glas - Verano® Verandazonwering Oslo - heeft als voordeel dat de zon al wordt geweerd alvorens deze de kans krijgt het glas op te warmen. Vergelijkbaar met screens! Het is dan ook de meest effectieve vorm van overkapping zonwering. Omdat deze zonwering zich aan de buitenkant van glazen overkappingen bevindt, moet deze goed bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Verandzonwering Oslo V610 is dan ook gemaakt van een hoge kwaliteit doek, welke volledig oprolt in een cassette. Een goedkopere alternatieve oplossing is zonwering onder overkapping: De KeJe Splendid Pliss Terrasoverkapping. Dit plisségordijn wordt middels magneet- en staalband tussen de liggers van de overkapping geplaatst.

3. Glazen schuifwand

Wil je ook ‘s winters genieten van het buitenleven? Breid je overkapping dan uit met glazen schuifwanden. Op koude dagen houd je de warmte binnen door de wanden te sluiten. Ideaal voor een gezellige winterbarbecue of nieuwjaarsborrel! Tijdens een warme dag gooi je de wanden juist lekker open! Glazen schuifwanden zijn niet alleen praktisch, maar geven je overkapping tevens een luxe uitstraling.

Verano witte overkapping uitbreiden glazen schuifwanden LED-verlichtingVerano aluminium overkapping uitbreiden verandazonwering oslo glazen schuifwanden
Links: Overkapping met glazen schuifwanden en LED-verlichting. Rechts: Terrasoverkapping met zonwering Oslo.

4. Vaste afdichting

De meeste overkappingen lopen schuin af. Glazen schuifwanden zijn niet verkrijgbaar in een schuine uitvoering. Een vaste afdichting van glas wel! Je overkapping dicht maken kan dus door te kiezen voor een combinatie van glazen schuifwanden en vaste afdichtingen aan de zijkanten. Vaste afdichting Serena V785 van Verano is verkrijgbaar in zowel een glazen als polycarbonaat uitvoering. Bovendien kan je kiezen uit helder en opaal glas/polycarbonaat.

5. Spiekozijn

Wil je ook graag glazen schuifwanden aan de zijkanten? Maar wil je jouw overkapping wel volledig kunnen afsluiten? Dat kan door te kiezen voor een spiekozijn. Zo’n spiekozijn vult de triangelvormige ruimte die overblijft boven de schuifwanden op. Spiekozijn Jondal van Verano® is verkrijgbaar in zowel een glazen als polycarbonaat uitvoering. Hoewel we de Jondal (nog) niet aanbieden via onze webshop, kunnen wij deze wel leveren. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

6. Lamellenwand

Zie je jouw overkapping vooral als een zomerproduct? Dan is een lamellenwand ook een onwijs chique optie om een overkapping af te sluiten. Een lamellenwand zorgt niet voor volledige afsluiting. Wel breekt een lamellenwand de wind. Zo is het ook tijdens frissere (na)zomerdagen lekker vertoeven onder de overkapping. Bovendien biedt de gekantelde stand van de lamellen tijdens een warme dag bescherming tegen de scherpe zon. Lamellen schuifwand Nova van Verano® kan heen en weer geschoven worden. Dus wil je toch volledig in de zon zitten? Dan schuif je de wanden gewoon opzij. Een lamellenwand bemoeilijkt bovendien de inkijk. Zo creëer je privacy op je terras. Deze lamellen schuifwand kan bij iedere Verano® overkapping worden toegepast, maar is bij uitstek geschikt voor lamellendak Arezzo. De combinatie van een lamellendak en -wand straalt een ultiem vakantiegevoel uit!

7. Screens

Tot slot kan je jouw overkapping ook (deels) uitbreiden met ritsscreens. Ideaal wanneer je vaak last hebt van de felle zon die onder je overkapping doorschijnt. Dat is niet alleen irritant, maar ook gevaarlijk. Je kunt immers snel verbranden. Een screen houdt schadelijk UV-licht tegen. Ook geeft een screen bescherming tegen een licht windje en motregen. Bovendien zorgt een screen voor veel privacy. Van binnen heb je namelijk wel zicht naar buiten, maar van buiten kijk je niet naar binnen. Lees ons blog over veranda screens voor nog meer voordelen!

Verano terrasoverkapping Iseo screen overkapping uitbreiden polycarbonaatVerano schuifwand Nova overkapping uitbreiden lamellenwand lamellendak arezzo
Links: Terrasoverkapping Iseo met screen. Rechts: Lamellendak Arezzo met schuifwand Nova.

Overige keuzes m.b.t. overkappingen

Heb je nog geen overkapping? Dan kom je - alvorens je aan uitbreidingen denkt - voor een aantal andere keuzes te staan. Deze keuzes lichten we hieronder verder toe.

Aan huis of in de achtertuin?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen waar de overkapping komt te staan. Zet je de overkapping los achterin de tuin? Of kies je juist voor een plaatsing tegen de gevel? Overkappingen aan huis vast fungeren als een verlengstuk van de woonruimte. Bovendien loop je altijd droog binnen en fungeert de overkapping als een isolerende barrière tegen kou. Vrijstaande overkappingen zijn ideaal als je vaak tot in de late uurtjes bezoek ontvangt. Door de plaatsing achterin de tuin ervaren buren en medebewoners minder snel geluidsoverlast. Ook zorgt een vrijstaande overkapping voor meer verbinding met de natuur.

Houten of aluminium overkapping?

En heb je eigenlijk al besloten of je voor een houten of aluminium overkapping kiest? Houten overkappingen hebben veel charme, zijn relatief goedkoop en overschilderbaar. Een aluminium overkapping gaat daarentegen zeer lang mee en past goed bij strakke en moderne tuinen.

Glas of polycarbonaat dakplaten?

Afhankelijk van het gekozen model heb je de keuze uit glas of polycarbonaat dakplaten. Beide materialen kennen hun eigen voor- en nadelen. Zo worden polycarbonaat overkappingen minder snel warm en vuil. Bovendien is dit materiaal goedkoper. Glas kent daarentegen een langere levensduur en hogere geluidsdemping.

Heb je nog steeds twijfels over hoe je jouw overkapping uitbreiden het beste aanpakt? Bel of mail gerust! Of bezoek onze grote showroom in Leeuwarden. Onze enthousiaste en vakkundige medewerkers helpen je graag verder!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen