Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Ideale afmeting overkapping: Van zithoek tot buiten tafelen

Ideale afmeting overkapping: Van zithoek tot buiten tafelen

Ideale afmeting overkapping: Van zithoek tot buiten tafelen
5 min. leestijd

Wil je graag een overkapping in de tuin? Dan zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. Zo bepaal je of je een overkapping aan huis of in de achtertuin wil. Ook maak je de keuze tussen een houten of aluminium overkapping. Daarnaast is het formaat van de overkapping een belangrijk aspect om te overwegen. Vind je het lastig om te beslissen hoe groot jouw overkapping moet worden? Geen zorgen! In dit blog helpen we je om de ideale overkapping afmeting voor jouw wensen te bepalen.


Populaire overkappingen


Welk doel dient de overkapping?

Om te beginnen bepaal je welk doel je voor ogen hebt met jouw overkapping. Wil je er alleen met je gezin of een paar vrienden kunnen ontspannen? Of wil je graag een grote groep van tien personen kunnen ontvangen voor een diner? Beide situaties vereisen verschillende afmetingen. In de volgende paragrafen zullen we dit nader toelichten.

Zithoek overkapping

Wil je slechts een fijne zithoek met een loungebank creëren? Houd dan rekening met het aantal mensen dat je wil ontvangen. Voor een gezelschap van vier personen voldoet een kleine overkapping van 3 bij 3 meter. Maar als je van plan bent regelmatig gasten te ontvangen, dan zijn grotere overkappingen beter. Een overkapping van 4 bij 3 meter biedt plaats aan 6-7 personen.

Eettafel overkapping

Ben je van plan om een eettafel onder je overkapping te plaatsen? Dan heb je doorgaans een overkapping van minimaal 4 bij 3 meter nodig. Dit biedt genoeg ruimte voor een tafel met acht stoelen. Je hebt dan voldoende ruimte om de stoelen volledig uit te schuiven en achterlangs te passeren.

loungebank overkapping lamellendak wit arezzo verano vrijstaande veranda lamellenPext houten overkapping jacuzzi
Links: Vrijstaande lamellendak Arezzo overkapping met loungebank. Rechts: Houten overkapping met jacuzzi.

Jacuzzi overkapping

Een overkapping wordt ook vaak gebruikt als afdak voor een jacuzzi. Een overkapping beschermt tegen regen en wind en biedt privacy. Het bespaart ook op onderhoudskosten van de jacuzzi, omdat het voorkomt dat er takken en bladeren in de jacuzzi belanden. De grootte van de jacuzzi overkapping hangt af van de grootte van jouw jacuzzi.

Combinatie

Wil je een overkapping over de gehele breedte van je tuin plaatsen? Dan kom je doorgaans op een overkapping van 6 meter breed. Met een overkapping van deze breedte kun je twee van de bovengenoemde mogelijkheden combineren. Een zithoek en een eettafel of een jacuzzi met een zithoek bijvoorbeeld. Heb je heel veel ruimte tot je beschikking? Dan is natuurlijk ook een combinatie van alle drie mogelijk!

Tip: Floorplanner

Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden raden we het gratis programma Floorplanner aan. Met dit programma bepaal je met een paar muisklikken of jouw overkapping voldoende ruimte biedt voor het gewenste tuinmeubilair. Probeer verschillende afmetingen om het ideale formaat te ontdekken

Houten veranda aan huis overkapping glazen dak met zithoek en eettafel
Boven: Houten overkapping aan huis met zithoek en eettafel.

Afmeting overkapping zonder vergunning

Tot slot is het ook belangrijk om te bepalen of je jouw overkapping vergunningvrij kunt plaatsen. Een overkapping vergunningsvrij bouwen kan doorgaans in de volgende situaties, waarbij altijd geldt dat de overkapping in de achtertuin geplaatst wordt:

  • Overkappingen aan huis dienen binnen 2,5 meter van het huis geplaatst te worden en mogen niet hoger dan 4 meter zijn.
  • Vrijstaande overkappingen dienen minstens 1 meter van de erfgrens geplaatst te worden en mogen maximaal 3 meter hoog zijn.
  • Overkappingen mogen op de erfgrens geplaatst worden mits deze maximaal 2 meter hoog zijn.

Het reglement kan per gemeente verschillen. Raadpleeg voor de zekerheid het Omgevingsloket online.

Conclusie

Op de vraag ‘hoe groot moet een overkapping zijn?’ is geen eenduidig antwoord te geven. De minimale overkapping afmeting is afhankelijk van jouw persoonlijke behoeften. Een overkapping van 3 x 3 meter biedt plaats voor een klein gezelschap van 4 personen. Wil je graag een overkapping met eettafel plaatsen? Of loungen met een gezelschap van 6-7 personen? Dan is een overkapping van minimaal 4 x 3 meter vereist. De maximale afmetingen van een overkapping zijn allereerst afhankelijk van de grootte van je tuin, maar ook van het reglement binnen jouw gemeente.

Heb je toch nog vragen over de ideale overkapping afmeting voor jouw tuin? Bel of mail gerust. Onze deskundige medewerkers denken graag met je mee. Of bezoek onze 400 m2 showroom in Leeuwarden. Hier vind je ons complete assortiment onder één dak: Raamdecoratie, gordijnen, zonneschermen, screens, rolluiken, horren en vloeren. Ideaal als je verhuis- of verbouwplannen hebt!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen