Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Houten of aluminium jaloezieën: 6 verschillen

Houten of aluminium jaloezieën: 6 verschillen

Houten of aluminium jaloezieën: 6 verschillen
7 min. leestijd

Jaloezieën zijn al jaren een populaire keuze op het gebied van raambekleding. Logisch! Jaloezieën bieden namelijk veel controle over inkijk en lichtinval. Je kunt de lamellen immers zowel kantelen als op en neer bewegen. Wil je ook graag jaloezieën voor jouw ramen? Dan heb je de keuze uit houten of aluminium jaloezieën. In dit blog zetten we alle verschillen voor je op een rij. Zo ontdek je welke variant de beste keuze is voor jou!

Wat zijn de verschillen tussen aluminium en houten jaloezieën?

Het verschil tussen aluminium en houten jaloezieën zit allereerst in het materiaal. Aluminium jaloezieën zijn logischerwijs gemaakt van aluminium. Houten jaloezieën zijn gemaakt van hout, bamboe of PVC. Laatstgenoemde noemen we ook wel houtlook jaloezieën. Hoewel het niet echt hout is, zijn PVC jaloezieën bijna niet van echt te onderscheiden. Alle materialen kennen hun eigen voor- en nadelen. Deze lichten we hieronder verder toe.

1. Gewicht

Om te beginnen is aluminium een relatief licht materiaal. Dankzij het lichte gewicht zijn aluminium jaloezieën ontzettend makkelijk om te bedienen. Hout weegt meer en is daarom iets zwaarder om te bedienen. Wanneer ze voor een raam hangen vormt dit meestal geen probleem. Zware jaloezieën voor een deur kunnen echter wel hinderlijk zijn. Deze zal je immers vaker op en neer halen. Wil je toch graag de uitstraling van hout? Kies dan liever voor PVC jaloezieën. PVC is een stuk lichter dan hout. Een andere oplossing is om te kiezen voor elektrische bediening. Tot slot kan je de jaloezie ook op de deur monteren. Dit is alleen mogelijk als de lamellen niet te breed zijn om achter de deurklink te vallen.

2. Pakketdikte

Houten jaloezieën zijn niet alleen zwaarder dan aluminium jaloezieën. Houten lamellen zijn ook dikker. Dit zorgt voor een grotere pakketdikte. Daarmee bedoelen we het pakket dat ontstaat wanneer de jaloezieën helemaal opgetrokken zijn. Monteer je de jaloezieën in de dag (in het kozijn)? Dan heeft de pakketdikte invloed op de hoeveelheid lichtinval. Een dikker pakket zal immers meer licht blokkeren aan de bovenkant van het het raam. Monteer je de jaloezieën voor een deur? Houd dan ook rekening met de doorloophoogte. Je wil immers niet constant bukken om de deur te gebruiken. Bij de meeste producten staat de pakketdikte vermeld in de beschrijving.

3. Waterbestendigheid

Wil je graag een aluminium of houten jaloezie in een vochtige ruimte? De keuken of badkamer bijvoorbeeld? Dan zijn aluminium jaloezieën de beste keuze. Dit materiaal is namelijk vochtbestendig. Je hoeft niet bang te zijn voor roest. Ook vetspetters van het koken zijn geen probleem. Vuil veeg je gemakkelijk weg. Dit geldt niet voor houten jaloezieën. Hout kan onder invloed van water namelijk krom gaan trekken. Bamboe jaloezieën zijn al iets beter bestand tegen water. Toch blijft er een kleine kans dat ook bamboe kromtrekt. Wil je wel graag de look van hout? Dan zijn PVC jaloezieën een uitstekende keuze. Dit materiaal is juist heel goed bestand tegen vocht en vuil. PVC jaloezieën worden daarom ook wel badkamer jaloezieën genoemd.

Badkamer jaloezie PVC houtlook jaloezieën waterbestendigLuxaflex zwarte aluminium jaloezieën badkamer waterbestendig jaloezie met ladderband
Links: PVC houtlook jaloezieën. Rechts: Aluminium jaloezieën.

4. Schoonmaken

Aluminium en houten jaloezieën ontdoe je op dezelfde manier van stof: Middels een droge doek. Wikkel de doek om een stijl- of vleestang en maak in één beweging beide kanten van de lamellen schoon. Voor een grondigere schoonmaak kan je PVC en aluminium jaloezieën ook met een vochtige doek schoonmaken. Bij houten jaloezieën raden we dit af. Hout kan onder invloed van water immers kromtrekken. Houd er tot slot rekening mee dat PVC snel statisch wordt en daarom stof aantrekt. PVC jaloezieën zijn dus wel makkelijk schoon te maken, maar dienen wel vaker schoongemaakt te worden. Hout en aluminium zijn daarentegen niet elektrostatisch. Raadpleeg ons blog over raamdecoratie reinigen voor meer tips.

5. Zonder boren en schroeven

Wil je een jaloezie bevestigen op een kunststof of aluminium kozijn? Dan zijn aluminium jaloezieën een goede keuze. Deze kunnen namelijk ook bevestigd worden zonder boren en schroeven. Kies in dat geval voor het SmartFit systeem. Dit houdt in dat de jaloezie in een frame geplaatst is. Dit frame wordt middels magneten bevestigd op het kozijn. Je hebt de keuze uit SmartFit aluminium jaloezieën 25 mm en 16 mm. 

6. Uitstraling

Tot slot is ook de uitstraling een beslissende factor om te kiezen voor een houten of aluminium jaloezie. Heb je een industrieel interieur? Dan zijn aluminium jaloezieën een perfecte match. Vooral wanneer je kiest voor stoere brede lamellen: aluminium jaloezieën 50 mm of 70 mm. Ook bij moderne interieurs staat dit stoere materiaal geweldig. Kan de ruimte wat meer warmte gebruiken? Dan zijn houten jaloezieën een betere keuze. Aluminium kan namelijk vrij kil ogen. Dankzij het natuurlijke materiaal heeft hout een veel warmere uitstraling. Zeker wanneer je kiest voor lamellen met een houtnerf. Een jaloezie met houtnerf staat fantastisch bij landelijke en boho interieurs. Overigens zijn aluminium jaloezieën ook verkrijgbaar in diverse matte kleuren. Op deze manier oogt het materiaal al een stuk warmer. Bovendien kan je aluminium jaloezieën ook uitvoeren met een ladderband. Ook dit draagt bij aan de warmte.

Gebroken wit houten jaloezieën met grijze ladderband Luxaflex jaloezieRoze aluminium jaloezieën met ladderband Luxaflex roze bank
Links: Houten jaloezieën. Rechts: Aluminium jaloezieën die dankzij de kleur en ladderband ook veel warmte uitstralen.

Conclusie

Twijfel je nog steeds tussen houten of aluminium lamellen? Bekijk dan eens onderstaande tabel. Deze biedt een handig overzicht van alle voor- en nadelen. Zo zie jij in één oogopslag welk materiaal voor jou de beste keuze is.

Voordelen aluminium jaloezieën Nadelen aluminium jaloezieën Voordelen houten jaloezieën Nadelen houten jaloezieën Voordelen PVC jaloezieën Nadelen PVC jaloezieën
+ Licht gewicht - Soms kille uitstraling + Trekt geen stof aan - Relatief zwaar + Licht gewicht - Dik pakket
+ Smal pakket   + Warme uitstraling - Dik pakket + Vocht- en vuilbestendig - Trekt stof aan
+ Vocht- en vuilbestendig     - Niet vocht- en vuilbestendig + Vochtige reiniging wel mogelijk  
+ Vochtige reiniging wel mogelijk     - Vochtige reiniging niet mogelijk + Warme uitstraling  
+ Trekt geen stof aan          

Gratis kleurstalen

Wil je de kleur of het materiaal eerst in het echt zien? Dat begrijpen we! Daarom bestel je bij ons gratis en eenvoudig kleurstalen. Meestal worden deze binnen twee werkdagen verstuurd. Natuurlijk ben je ook van harte welkom in onze grote showroom te Leeuwarden. Hier vind je ons complete assortiment onder één dak: Binnenzonwering, gordijnen, zonneschermen, rolluiken, screens, horren en vloeren.

Twijfel je na het lezen van dit artikel toch nog tussen houten of aluminium jaloezieën? Bel of mail gerust! Ons professionele en enthousiaste team staat je graag te woord.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen