Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Help, mijn kat hangt in de gordijnen! Wat nu?

Help, mijn kat hangt in de gordijnen! Wat nu?

Help, mijn kat hangt in de gordijnen! Wat nu?
6 min. leestijd

Krabt jouw kat niet alleen de krullen van de trap? Maar ook de garen uit het gordijn? Frustrerend! Helaas zijn er maar al te veel poezenbazen met een kat die in de gordijnen krabt. Dat we zielsveel van onze harige huisgenoten houden staat buiten kijf. Maar is het echt nodig om ons interieur op te offeren voor onze ronkende metgezellen? Niet persé! In dit blog geven we je tips om in harmonie te leven met katten én gordijnen.

Hoe leer je een kat uit de gordijnen te blijven? 5 tips!

Helaas bestaat er niet zoiets als katvriendelijke gordijnen. Geen enkel gordijn is bestand tegen kattennagels. Heb je al gordijnen? Of ben je gewoonweg dol op gordijnen en sta je niet open voor andere raambekleding? Dan kunnen onderstaande tips helpen om je geliefde raamdecoratie te redden.

1. Goede krabpaal

De meeste effectieve manier om je kat uit de gordijnen te houden, is het bieden van een goed alternatief. Eerlijk is eerlijk. Krabpalen zijn over het algemeen geen aanwinst voor je interieur. Maar wie goed zoekt, zal vinden. De krabpalen van Designed By Lotte zijn bijvoorbeeld enigszins oogstrelend te noemen. Dit merk maakt veel gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout en rotan. Deze krabpalen staan erg leuk bij boho en landelijke interieurs. Welke krabpaal je ook kiest, zorg er in ieder geval voor dat de krabpaal hoog genoeg is. Ook kan het helpen om deze dichtbij het raam te plaatsen. Het ‘prachtige uitzicht’ vanuit de top van de gordijnen kan namelijk ook een reden zijn voor het klimmen.

2. Katten spray gordijnen

Je kunt de gordijnen ook minder aantrekkelijk maken. Bijvoorbeeld door speciale katten spray op je gordijnen te spuiten. Beeztees anti-krab spray bijvoorbeeld. Je kunt zo'n ‘keep off spray’ ook zelf proberen te maken. Meng een theelepel kleurloos afwasmiddel met 10 theelepels etherische citroen- en eucalyptusolie. Giet het mengsel in een sprayflacon en vul verder aan met water. Breng de spray vervolgens aan op de gordijnen. Omdat je kat dit een nare geur vindt, kiest hij of zij liever een ander plekje. Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Gebruik liever geen middeltjes uit grootmoeders tijd. Peper bijvoorbeeld. Dit kan namelijk irritatie van neus en slijmvliezen bij de kat veroorzaken. Ook azijn is geen goed idee. Het zure karakter kan katten juist aanmoedigen om op de desbetreffende plek te urineren.

3. Play spray

Tot slot kan je het ook nog omdraaien: Gebruik in plaats van een afwerende spray een aanlokkelijke spray. Beaphar Play Spray bijvoorbeeld. Deze breng je natuurlijk niet aan op de gordijnen, maar op een plek waar de kat wél mag krabben. De krabpaal bijvoorbeeld! Over het algemeen bevatten dergelijke sprays catnip. Een geur waar katten dól op zijn! De gouden combinatie is natuurlijk het gebruik van zowel anti scratch als play spray. Zo lok je de kat meteen naar het alternatief.

4. Belonen

Heeft je kat het alternatief ontdekt? Tijd voor een beloning! Zodra je merkt dat de kat zijn nagels in de krabpaal zet, trakteer je hem of haar op een snoepje. Herhaling is hierbij van groot belang. Het doel is dat je kat de krabpaal met iets positiefs gaat associëren. Na verloop van tijd zal het geven van een beloning niet langer nodig zijn.

5. Plantenspuit

Belonen is altijd effectiever dan straffen. Is je kat echt hardleers? Dan kan je altijd nog de plantenspuit proberen. Elke keer als je kat naar de gordijnen grijpt spuit je ‘m nat. Zorg dat je de plantenspuit altijd in de aanslag hebt, zodat je de kat ‘op heterdaad’ kan benevelen. Doe je dit te laat? Dan weet je kat waarschijnlijk niet meer wat ie heeft gedaan. In dat geval heeft straffen geen nut meer. De bedoeling is namelijk dat de kat in de gordijnen klimmen associeert met nat worden. Iets waar de meeste katten een hekel aan hebben. Hopelijk krabt de kat hierna niet langer aan je gordijnen.

Beste raambekleding met katten

Heb je alle bovenstaande tips al geprobeerd? En sloopt je kat nog steeds de gordijnen? Of heb je wel katten en nog geen raamdecoratie? Kies dan liever voor raambekleding bestand tegen katten. Welke raamdecoratie met katten de beste keuze is? Houten jaloezieën op maat! Deze zijn gemaakt van een hard materiaal, wat vele malen minder kwetsbaar is dan stoffen gordijnen. Bovendien klimmen lamellen minder makkelijk dan een lange baan stof. Bevindt het raam zich dichtbij een kraan of fornuis? In de keuken of badkamer bijvoorbeeld? Kies dan voor hroizonatle PVC jaloezieën of verticale lamellen van kunststof. Dit materiaal is goed bestand tegen water en vuil. Bovendien zijn deze houtlook jaloezieën bijna niet van echt te onderscheiden! Veel andere opties zijn er helaas niet. Aluminum jaloezieën zijn lang niet zo hard als hout en dus ook geen aanrader. Ook plisse gordijnen en katten zijn geen goed idee. Dit type gordijn is namelijk evenals ‘gewone’ gordijnen van stof gemaakt.

Heb je toch een sterke voorkeur voor gordijnen? En durf je het na het lezen van deze tips wel aan? Dan ben je bij ons natuurlijk aan het juiste adres. Of je voorkeur nu uitgaat naar overgordijnen, inbetweens of vitrages. Kies bovendien uit vele kleur- en stofsoorten. Bekijk alle opties snel en overzichtelijk in de webshop. Eerst zien, dan beslissen? Vraag gratis kleurstalen aan. Of bezoek onze showroom!

Meer weten over katten en gordijnen? Of heb je een totaal andere vraag over raambekleding? Bel of mail gerust! Ons professionele en enthousiaste team staat je graag te woord!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen