Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Elektrisch of handmatig zonnescherm? Alle voor- en nadelen

Elektrisch of handmatig zonnescherm? Alle voor- en nadelen

Elektrisch of handmatig zonnescherm? Alle voor- en nadelen
7 min. leestijd

Wil je graag schaduw cre├źren op jouw terras? Dan is een zonnescherm een goede oplossing. Bij de aanschaf van een zonnescherm kom je voor een aantal keuzes te staan. De gewenste uitval en doekkleur bijvoorbeeld. Ook heb je de optie om voor een elektrisch of handmatig zonnescherm te gaan. Benieuwd wat de beste keuze voor jou is? Lees dan vooral verder. In dit artikel zetten we namelijk alle voor- en nadelen op een rij.


Populaire elektrische zonneschermen


5 belangrijke eigenschappen

Welk bedieningstype voor jou het meest geschikt is, hangt af van welke eigenschappen voor jouw belangrijk zijn. Hieronder behandelen we de verschillen tussen een elektrisch en handmatig zonnescherm op basis van vijf kenmerken: bedieningsgemak, smart home, montage, kwetsbaarheid en prijs.

Bedieningsgemak

E├ęn van de voornaamste redenen om voor een elektrisch knikarmscherm te kiezen is het bedieningsgemak. Is je zonnescherm elektrisch? Dan kost het je geen enkele moeite om deze open en dicht te doen. Dit gebeurt immers automatisch. Voor handmatige zonwering dien je wel enige inspanning te leveren. Een zonnescherm handmatig bedienen doe je middels een draaistang. Dit wordt door de ├ę├ęn als zwaarder ervaren dan de ander. Voor je beeldvorming: Het draaien dient wel met twee handen te gebeuren. Kies je voor elektrische zonwering met een afstandsbediening? Dan kan je jouw zonnescherm zelfs vanaf de luie stoel bedienen. Om een knikarmscherm handmatig te bedienen zal je helaas altijd op moeten staan. Bovendien is een elektrisch zonnescherm uitvoerbaar met een zon- en windsensor. Zo hoef je er niet eens bij na te denken om je zonnescherm in of uit te rollen.

Smart Home

Het bedienen op afstand houdt niet op bij de luie stoel. Ook vanaf werk kan je jouw elektrische zonwering bedienen. Of zelfs vanaf je vakantieadres! Hoe? Door je zonnescherm ÔÇśsmartÔÇÖ te maken. Dit doe je door je zonnescherm te koppelen aan een Somfy Tahoma Switch. Hiermee kan je jouw zonwering bedienen via je smartphone. Waar je ook bent! Ook stelt een Tahoma Switch je in staat om scenarioÔÇÖs in te stellen. Laat je zonwering bijvoorbeeld automatisch op een bepaald tijdstip in- en uitrollen.

Montage

Een handmatige bediening zonnescherm is het allermakkelijkst om te monteren. Je hoeft het scherm immers ÔÇśalleen maarÔÇÖ op te hangen aan de gevel. Het plaatsen van elektrische zonneschermen vergt meestal iets meer specialisme. De meeste elektrische zonneschermen dienen immers ook nog aan het stroomnetwerk aangesloten te worden. De enige uitzondering is een motor op zonne-energie. Solar zonneschermen laden zichzelf op. Je hoeft dus geen gaten door de muren naar binnen te boren!

verano elektrisch zonnescherm somfy afstandsbediening knikarmschermzonnescherm handmatig knikarmscherm verano
Links: Elektrisch zonnescherm met afstandsbediening. Rechts: Handmatig zonnescherm met slingerstang.

Kwetsbaarheid

Een veelgehoorde reden om voor handmatige bediening te kiezen is de kwetsbaarheid van techniek. Dit is een onterechte aanname. Natuurlijk is er altijd een kans dat de motor stuk gaat. Echter komt dit in de praktijk nauwelijks voor. Komt het toch voor? Dan betreft het waarschijnlijk een zeldzame fabrieksfout en valt het gewoon binnen de garantie. Een motor zonder gebreken kan zomaar twintig jaar meegaan. Stel je ons de vraag welk type zonnescherm het meest kwetsbaar is? Dan zeggen we juist een handmatig zonnescherm. Sommige mensen rollen het doek namelijk te ver uit of te strak op. Dit is niet bevorderlijk voor de levensduur. Dit risico heb je niet met elektrische bediening. Deze stopt immers automatisch op het juiste punt.

Prijs

Tot slot kan ook de prijs doorslaggevend zijn. Zonwering handmatig bediend is vanzelfsprekend voordeliger dan elektrische zonwering. Echter vinden velen het prijsverschil nihil. Of jij dit ook vindt is natuurlijk geheel afhankelijk van je eigen perceptie. Houd rekening met een verschil van circa ÔéČ150. Benieuwd wat het exacte prijsverschil is? Dat bereken je gemakkelijk en snel met onze configurator.

Conclusie: Alle voor- en nadelen

Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen. Onderstaande tabel biedt een handig overzicht van alle voor- en nadelen. Zo kom je makkelijker tot een beslissing.

Voordelen elektrisch zonnescherm Nadelen elektrisch zonnescherm Voordelen handmatig zonnescherm Nadelen handmatig zonnescherm
+ Uitvoerbaar met zon- en windsensor - Een gat naar binnen boren is nodig voor aansluiting op netstroom* + Geen gat door de muur naar binnen - Niet uitvoerbaar met zon- en windsensor
+ Bediening vanaf de luie stoel (met afstandsbediening) - De motor kan kapot gaan (kleine kans) + Geen motor die stuk kan gaan - Bediening kan niet op afstand
+ Lichte bediening - Montage is lastiger + Goedkoper - Zwaardere bediening
+ Smart Home mogelijkheid - Duurder   - Risico tot te strak oprollen of te ver uitrollen
+ Doek wordt nooit te ver uitgerold      

*m.u.v. zonneschermen met solar motor

Uit welke zonneschermen kan ik kiezen?

Heb je een besluit gemaakt over welk bedieningstype voor jou het meest geschikt is? Dan ben je nog niet klaar. Bij Solano Wonen bieden we namelijk meerdere elektrische en handmatige varianten aan. Hieronder lichten we de verschillen verder toe.

Tip: Op de productpagina van knikarmschermen selecteer je met ├ę├ęn klik alleen elektrische of handmatige zonneschermen. Gebruik hiervoor het filter ÔÇśbedieningÔÇÖ. ­čĺí

Elektrische zonneschermen

Ben je geïnteresseerd in een elektrisch zonnescherm? Dan heb je ruime keuze. Je kunt namelijk kiezen uit ons complete assortiment: Solano, Verano en Luxaflex knikarmschermen. Welk zonnescherm je uiteindelijk kiest is in eerste instantie afhankelijk van de gewenste breedte. Het ene zonnescherm kan namelijk breder (of juist smaller) uitgevoerd worden dan het andere. Ook speelt de voorkeur voor een semi-cassette of gesloten cassette een rol. Tot slot kan ook merkvoorkeur meewegen in je beslissing.

Handbediende zonneschermen

Wil je graag een handbediend zonnescherm? Dan iets beperkter. De Verano zonneschermen kunnen namelijk alleen elektrisch uitgevoerd worden. Voor handmatige bediening ben je dus automatisch aangewezen op een Solano of Luxaflex zonnescherm. Wederom spelen de gewenste breedte, cassette en merkvoorkeur een rol. Uiteraard kan ook de prijs een doorslaggevende factor zijn.

Contact

Twijfel je toch nog wat de beste keuze voor jou is? Een elektrisch of handmatig zonnescherm? Neem gerust contact op met onze klantenservice. Onze enthousiaste en vakkundige medewerkers staan je graag te woorden. Heb je een totaal andere vraag? Schroom ook dan niet om te bellen of mailen. Wil je de producten eerst in het echt zien? Dat kan! In onze ruime showroom in Leeuwarden maak je in ├ę├ęn keer kennis met ons complete assortiment: binnenzonwering, gordijnen, horren, zonneschermen, screens, rolluiken en vloeren. Ideaal als je verhuisplannen hebt!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen