Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. 5x verschil plisse en duette gordijnen

5x verschil plisse en duette gordijnen

5x verschil plisse en duette gordijnen
7 min. leestijd

Het plisségordijn is één van de populairste vormen van raambekleding. Begrijpelijk! Plisségordijnen bieden namelijk veel mogelijkheden qua privacy en lichtinval. Daarnaast passen ze bij vrijwel ieder interieur. Wil je ook graag plisségordijnen? Dan kan je kiezen tussen een enkele en dubbele plissé. Maar wat is nu precies het verschil tussen plisse en duette gordijnen? Dat leggen we je in dit blog haarfijn uit!


Populaire enkele en duo plisségordijnen


Benamingen

Voor we de verschillen onder de loep nemen, is het goed om te weten dat er diverse benamingen zijn voor hetzelfde product. Officieel is ‘Duette® Shades’ een naam van het merk Luxaflex®. De algemene term voor dit type raambekleding is een duo plisségordijn. Ook wel afgekort tot duo plissé. Andere benamingen zijn dubbele plissé en dupli gordijn. Met de term Plissé wordt vaak een enkel plisségordijn bedoeld. Bestaande uit een enkele laag stof dus. Luxaflex® hanteert hier geen andere naam voor.

Overeenkomsten

Hoewel het wel degelijk andere producten zijn, kennen plisse en duette gordijnen ook overeenkomsten. Om te beginnen kenmerken beide zich door symmetrisch gevouwen stof. Deze vouwt als een soort harmonica in elkaar. Ook zijn bij zowel het plisse als duo plisse gordijn lichtkieren minimaal. Dit omdat de stof en het systeem even breed zijn. Dit wordt altijd als een groot pluspunt voor slaapkamers gezien. Bij rolgordijnen is dit bijvoorbeeld niet het geval. Bij zowel enkele als duo plisségordijnen kan je kiezen voor lichtdoorlatend en verduisterend. Daarnaast zijn ze beide beschikbaar in een Top Down - Bottom Up versie. Tot slot zijn ze ook beide te bestellen in een automatische uitvoering.

Verschillen

Naast een aantal overeenkomsten kennen enkele en duo plisségordijnen ook genoeg verschillen. We noemen er vijf!

Verduistering

Het eerste verschil plisse en duo plisse heeft betrekking op de mate van verduistering. Om het plisségordijn te kunnen bedienen lopen er koorden door de stof heen. Bij een duo plisségordijn lopen de koorden door de twee lagen stof heen. Hierdoor zijn ze niet zichtbaar. Bij een enkele plissé is dit wel het geval. Zowel de koorden als de gaatjes waar ze doorheen lopen zijn zichtbaar. Door die kleine gaatjes kan een beetje licht schijnen. Om deze reden is een enkel plissé altijd minder verduisterend dan een duo plisségordijn. In de slaapkamer kies je dus het best voor dubbele verduisterende plisségordijnen.

Isolatie

Een ander doorslaggevend verschil duettes en plisse is de isolatiewaarde. Deze is bij duo plisségordijnen vele malen hoger! Dit komt door de stilstaande lucht die zich ten alle tijde tussen de twee lagen stof bevindt. Deze werkt als een barrière tegen zowel kou als hitte. Het duo plisségordijn scoort van alle raambekleding het allerhoogst op isolatiewaarde. De allerbeste keuze is de Luxaflex® Duette® Shades met Architella® stof. Deze bestaat uit een dubbele laag stof. Hierdoor heb je niet één, maar drie stilstaande luchtlagen. Nóg meer isolatie dus!

Duo plisségordijnen Luxaflex Architella Duette Shades isolerende raamdecoratie warmtewerende raambekledingLuxaflex Duette Shades slaapkamer duo plissé gordijnen verduisterende raambekleding
Links: Luxaflex® Duette® Shades Architella®. Rechts: Duo plisségordijnen in een slaapkamer.

Stof- en kleurkeuze

Twijfel je nog steeds tussen plisse of duette gordijnen? Dan kan ook de stof- en kleurkeuze meetellen. Wanneer je kiest voor een duo plisségordijn heb je aanzienlijk meer keuze. Zo zijn Luxaflex® Duette® Shades verkrijgbaar in meer dan 300 verschillende kleuren. Dat zijn ruim 200 meer opties dan wanneer je voor een enkel plisségordijn van Luxaflex® kiest. Toch kan het zijn dat een bepaalde kleur of stof alleen bij een enkel plisségordijn beschikbaar is. Zo zijn Verano® standaard plisségordijnen beschikbaar in een linnenstructuur. Dit geldt niet voor Verano duo plisségordijnen. Bovendien kan je bij een enkel plisségordijn naast verduisterend en lichtdoorlatend, ook kiezen voor een transparante stof. Dit is vooral mooi in combinatie met andere raambekleding. Overgordijnen bijvoorbeeld. Daarnaast biedt Luxaflex® nog de keuze voor StainStop of Topar® Plus wanneer je voor een Plissé Shade kiest. Deze finishes maken de stof vocht- en vuilafstotend. Ideaal voor badkamers en keukens!

Prijs

Ook qua prijs zit er verschil tussen plisse en dupli gordijnen. Je zou het misschien niet verwachten, maar duo plisségordijnen zijn goedkoper. De enige uitzondering is het lichtkoepel plisségordijn. Hiervan is de enkele versie wel iets goedkoper: Vanaf €99,95. De prijs van een duo lichtkoepel plisségordijn begint vanaf €104,95. Daarnaast zit het prijsverschil voornamelijk in de merkkeuze. Zo heb je al een Verano® duo plisségordijn vanaf €49,95. De prijs van een Luxaflex® Duette® Shade begint bij €118,-.

Smaak

Tot slot speelt natuurlijk ook jouw persoonlijke smaak mee in je keuze tussen plisse of duette gordijnen. Het kan zijn dat je een duo plisségordijn gewoonweg mooier vindt dan een enkel plisségordijn. Of andersom natuurlijk! Beide hebben hun eigen unieke uitstraling.

Plisségordijnen zonder boren?

Heb je kunststof of aluminium kozijnen? Dan wil je hier natuurlijk liever niet in boren. Geen probleem! Gelukkig hebben we genoeg plisségordijnen zonder boren. Verano Smartfit of KEJE Splendid Pliss plisségordijnen in een frame bijvoorbeeld. Het frame plaatsen kan op twee manieren: Met montageclips of magneetstrips. Is het glas voorzien van een rubberen afdichting? Kies dan voor montageclips. Deze worden tussen het glas en rubber geplaatst. Vervolgens klik je het frame op de clips. Bij de tweede optie plaats je magneetstrips op het kozijn. Hier blijft het frame aan ‘plakken’. Ook met plakprofielen of klemsteunen kan je raambekleding schroefloos monteren.

Verano SmartFit plisségordijn zonder boren of schroeven raamdecoratie kunststof kozijnen uitbouw openslaande deuren raambekleding EasyClickSmartFit duo plisségordijn zonder boren en schroeven kunststof kozijnen raambekleding
Boven: Verano® SmartFit duo plisségordijnen bij influencer @keeelly91.

Conclusie

Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen! In onderstaande tabel zetten we alle verschillen overzichtelijk voor je op een rij. Beslis welk verschil plisse enkel en dubbel voor jou het zwaarst weegt.

Eigenschappen enkele plissé Eigenschappen duo plissé
Koorden en gaatjes zichtbaar Koorden en gaatjes weggewerkt
Niet volledig verduisterend Meest verduisterende type raamdecoratie
Minder uitgebreide kleurkeuze (100+) Uitgebreide kleurkeuze (300+)
Ook beschikbaar in transparante stof Alleen beschikbaar in verduisterende en lichtdoorlatende stof
Optie vocht- en vuilwerende DustBlock® Hoogste isolatiewaarde
  Meestal goedkoper

Luxaflex duo plissé gordijnen verschil plisse duette shades raambekleding hoge ramen witte kozijnen raambekleding grote ramenverschil plisse en duette shades luxaflex plisse enkel en dubbel verschillen zwarte raambekleding plofbank raamdecoratie witte kozijnen
Links: Luxaflex® Duette® Shades. Rechts: Luxaflex® Plissé Shades.

Gratis kleurstalen

Eerst zien, dan beslissen we? Geen probleem! Daarom bieden wij gratis kleurstalen aan. Je bestelt ze eenvoudig en snel online. Meestal worden de stalen nog dezelfde dag verzonden. Natuurlijk ben je ook van harte welkom in onze grote showroom te Leeuwarden. Hier vind je alle producten die wij aanbieden onder één dak: Raamdecoratie, gordijnen, zonneschermen, overkappingen, rolluiken, screens, horren en vloeren.

Heb je toch nog vragen over het verschil tussen plisse en duette gordijnen? Of heb je een totaal andere vraag? Bel of mail gerust! Onze enthousiaste en vakkundige medewerkers staan je graag te woord!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen