Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. 5x Japandi raamdecoratie: Van jaloezieën tot gordijnen

5x Japandi raamdecoratie: Van jaloezieën tot gordijnen

5x Japandi raamdecoratie: Van jaloezieën tot gordijnen
7 min. leestijd

Eén van de nieuwste en tegelijkertijd oudste interieurtrends is Japandi. De term is nieuw, maar de basis eeuwenoud. Japandi is namelijk een versmelting van Japan en Scandinavië. Fysiek liggen deze gebieden mijlenver uit elkaar, maar qua stijl zijn het praktisch buren. Deze woonstijlen hebben namelijk veel gemeen! Ze vinden elkaar vooral in een gedeelde liefde voor balans. Denk aan het combineren van zowel ronde als rechte meubelstukken. Maar ook aan harde en zachte materialen. In dit blog leggen we uit hoe je deze harmonieuze woonstijl implementeert in je eigen interieur. Uiteraard met de focus op raambekleding!


Populaire Japandi raamdecoratie


Hygge meets Wabi-Sabi

Zowel de Japanse als Scandinavische woonstijl vindt haar basis in een levensfilosofie. Zo leven Japanners volgens het Wabi-Sabi principe. Deze filosofie ziet schoonheid in  imperfectie on omarmt de kunst van het weglaten. In het interieur vertaalt dit zich bijvoorbeeld in onbewerkte baksteen muren en zichtbar gelijmd keramiek. Deze imperfecties vertellen juist een verhaal. In de levens van Scandinaviërs staat het begrip ‘Hygge’ centraal. Deze term laat zich moeilijk vertalen, maar het Nederlandse woord ‘gezellig’ komt het dichtst in de buurt. In het interieur betekent dit het creëren van een plek waar je kan ontspannen. Een hygge interieur is dan ook spaarzaam, maar gezellig ingericht. Denk aan aaibare materialen en comfortabel meubilair.

Japandi woonstijl kenmerken

Uit de samensmelting van deze twee filosofieën ontstaat Japandi. Binnen deze nieuwe woonstijl staat harmonie centraal. Dit uit zich in alles: Van het kleurgebruik tot de materiaalkeuzes.

Japandi kleuren

De basis is neutraal, maar warm. Denk aan zand en ‘greige’ (een samentrekking van grijs en beige). Combineer deze basiskleuren met subtiele accenten van zachte pastellen. Terra-roze bijvoorbeeld. Dit is een veelgebruikte kleur in Japanse illustraties. Ook een vleugje lichtblauw doet het goed in Japandi interieurs.

Materialen

Als er één materiaal niet mag ontbreken in een Japandi interieur, dan is het wel hout. Blanke soorten zoals bamboe en beukenhout zijn favoriet. In een Japandi interieur tref je bovendien veel contrasterende materialen. Harde materialen zoals beton tegenover zachte materialen zoals teddy bijvoorbeeld. Juist deze tegenstrijdigheid zorgt voor de karakteristieke balans.

Japandi woonstijl vtwonen kleuren gordijnen raambekleding blank hout lampionInterieur Japandi woonstijl bank slanke poten grote vaas kersenbloesemtak
Boven: Voorbeelden van de Japandi woonstijl.

Meubilair

Binnen de Japandi woonstijl vind je zowel rond als recht meubilair. Dit contrast zorgt voor een fijne balans. Bovendien voelt Japandi meubilair altijd luchtig. Geen zware boomstamtafels dus. Maar juist tafels met slanke poten en dunne tafelbladen. Deze ranke meubelstukken zorgen voor een ruimtelijk gevoel.

Traditionele elementen

Om het Japanse gevoel iets meer aan te te stippen voeg je een paar traditionele elementen toe. Denk bijvoorbeeld aan behang met kraanvogels of een kersenbloesemtak in een vaas. Maar ook aan op lampionnen geïnspireerde lampen met de traditionele vouwen. Ook Shibori - Japanse tie-dye - elementen doen het goed in een Japandi interieur. Denk aan vazen en kussens.

Duurzaam minimalisme

Ook minimalisme zit in beide culturen sterk verankerd: De kunst van het weglaten. Een interieur zonder al te veel tierelantijntjes geeft namelijk meer rust. Koop daarom niet klakkeloos elk leuk ornament dat je ziet. Zorg juist dat elke aankoop een weloverwogen beslissing is. Dit bewuste koopgedrag maakt Japandi tevens een duurzame woonstijl.

Top 5 Japandi raamdecoratie

Raambekleding is essentieel voor ieder interieur. Niet alleen om lichtinval te reguleren, maar ook als sfeermaker. Raamdecoratie is zeer bepalend voor het slagen van een woonstijl. Hieronder vertellen we je welke opties het beste samengaan met een Japandi interieur.

1. Bamboe jaloezieën

Bamboe komt oorspronkelijk uit Japan. Deze houtsoort zien we dan ook veel terug in Japandi interieurs. Denk aan bamboe lampenkappen, maar ook aan bamboe jaloezieën! Bamboe jaloezieën zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Voor een Japandi interieur kies je het best voor een natuurlijke lichte kleur. Liefhebbers van de Japandi woonstijl hebben duurzaamheid vaak hoog in het vaandel staan. Ook in dat opzicht zijn bamboe jaloezieën een goede keuze. Bamboe groeit namelijk vele malen sneller dan hout. Ook in praktisch opzicht zijn bamboe jaloezieën een goede keuze. Je kunt de lamellen namelijk zowel kantelen als op en neer bewegen. Dit biedt veel controle over privacy en lichtinval.

2. Gordijnen

Linnen(look) gordijnen met een grove weving hebben een heel natuurlijke uitstraling. Dit type raambekleding gaat dan ook hand in hand met de Japandi woonstijl. Zeker wanneer je het gordijn iets over de grond laat slepen. Te lange gordijnen hebben namelijk iets ‘imperfects’. Helemaal Wabi-Sabi! Wie durft kan ook kiezen voor gordijnen met een patroontje. A House Of Happiness biedt namelijk ook gordijnstoffen geïnspireerd op traditionele Japanse dessins aan. Eén van deze stoffen heeft de toepasselijke naam ‘Japandi’ gekregen. Deze stoffen zijn niet online, maar wel op aanvraag verkrijgbaar. Ook hangt er een Japandi showbaan in onze showroom. Gordijnen stralen vanwege de grote hoeveelheid stof veel warmte uit. Dus vind je jouw Japandi interieur iets te kil worden? Dan los je dit eenvoudig op met gordijnen.

Bamboe jaloezieën Japandi woonstijl licht hout smalle tafel neutraal interieurByTzum Stream raamdecoratie Japandi gordijnen tie-dye A House Of Happiness Japan Fever
Links: Luxaflex bamboe jaloezieën. Rechts: AHOH gordijnstof Stream (op aanvraag).

3. Plisségordijnen

Japanners hebben vouwen als kunst verheven. Deze vouwkunst wordt origami genoemd. Je ziet vouwen dan ook veelvuldig terug. In lampionnen, kamerschermen en waaiers bijvoorbeeld. Ook in je raamdecoratie kan je de Japanse vouwkunst terug laten komen: Plisségordijnen bestaan uit symmetrisch gevouwen stof. Het gordijn opent en sluit als een soort harmonica. Kies je voor het Top Down - Bottom Up systeem? Dan kan je de plissé zowel van boven als beneden openen. Hierdoor heb je onwijs veel controle over inkijk en lichtinval. Wil je wel daglicht? Maar geen glurende voorbijgangers? Laat het gordijn dan precies op ooghoogte ‘zweven’. Tip: Dubbele plisségordijnen hebben tevens een isolerende werking! Zowel warmte als kou wordt tegengehouden.

4. Vouwgordijnen

Ook vouwgordijnen passen perfect bij Japandi interieurs. Wederom vanwege het vouwsysteem. Dit doet onwijs Japans aan. Evenals klassieke gordijnen creëren vouwgordijnen een warme sfeer. Vrijwel al onze gordijnstoffen zijn uitvoerbaar als vouwgordijnen. Ook de linnen(look) stoffen en Japanse patronen dus! Ideaal als je voor een combinatie van vouwgordijnen en overgordijnen wil gaan.

5. Rolgordijnen

Zowel Japanners als Scandinaviërs houden van eenvoud. Het simplistische design van een rolgordijn sluit hier perfect bij aan. Rolgordijnen zijn verkrijgbaar in meer dan 300 verschillende kleuren, patronen en structuren. Zo is er voor iedere woonstijl een passend rolgordijn. Zo vind je in de Verano Collection Deluxe een aantal grove wevingen. Perfect voor Japandi interieurs! Het rolgordijn is trouwens ook prijstechnisch een goede keuze. Je hebt namelijk al een maatwerk rolgordijn vanaf €29,95!

Luxaflex Duette Shades Japandi raamdecoratie plissegordijnen Japans interieur beton hout slaapkamer zwarte kozijnenWoonstijl Japandi raamdecoratie Luxaflex rolgordijn lichtbruin zen interieur
Links: Luxaflex Duette Shades. Rechts: Luxaflex rolgordijnen in Japandi 2021 interieur.

Gratis kleurstalen

Eerst zien, dan beslissen? Dat begrijpen we! Daarom bestel je eenvoudig en snel gratis kleurstalen. Meestal worden deze binnen twee werkdagen verstuurd. Uiteraard verwelkomen we je ook graag in onze grote showroom te Leeuwarden. Hier vind je ons complete assortiment onder één dak: Binnenzonwering, gordijnen, zonneschermen, rolluiken, screens, horren en vloeren. Ideaal als je gaat verbouwen of verhuizen!

Heb je toch nog vragen over Japandi raamdecoratie? Of is er een ander onderwerp waar je meer over zou willen weten? Bel of mail gerust! Ons deskundige en enthousiaste team staat je graag te woord.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen