Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. 4x landelijke raamdecoratie: van gordijnen tot jaloezieën

4x landelijke raamdecoratie: van gordijnen tot jaloezieën

4x landelijke raamdecoratie: van gordijnen tot jaloezieën
6 min. leestijd

De landelijke woonstijl is al decennialang geliefd en dat zal nog jaren zo blijven. Landelijk wonen is tijdloos. Van oudsher komt deze woonstijl van het platteland. Maar de laatste jaren is landelijk wonen ook erg in trek bij stadsbewoners. Dankzij de rust van een landelijk interieur ontsnap je aan de stadse hectiek. Heb of wil jij een landelijk interieur? Vergeet dan ook zeker je ramen niet! In dit artikel zetten we de beste landelijke raamdecoratie voor je op een rij.


Populaire landelijke raamdecoratie


Wat is landelijk wonen?

Een landelijk interieur kan je het best omschrijven als knus, warm en gezellig. Het gebruik van natuurlijke materialen is karakteristiek voor een landelijke woonkamer. Onbewerkte houten tafels en rieten mandjes bijvoorbeeld. Ook zichtbare draagbalken zijn typerend voor deze woonstijl. Daarnaast zien we ook veel zachte materialen. Plaids en schapenvachtjes bijvoorbeeld, maar ook enorme plofbanken. Ook het kleurgebruik is natuurlijk. Denk aan wit, grijs en diverse aardetinten. Rust is belangrijk in een landelijk interieur. Drukke kleuren zal je dan ook niet snel tegenkomen in een landelijke woning.

landelijke gordijnen raamdecoratie landelijke stijl woonkamerlandelijke raamdecoratie landelijk wonen open haard stoel gordijnen blauwe muur witte houten vloer

Raamdecoratie landelijke stijl

Raambekleding is erg bepalend voor een interieur. Het springt immers meteen in het oog. Het is dan ook van belang dat je deze goed matcht met de woonstijl. Ben je benieuwd welke raambekleding het meest geschikt is voor een landelijke stijl? Lees dan vooral verder!

1. Landelijke gordijnen

Zeg je landelijke raambekleding, dan zeg je linnen gordijnen. Deze raamdecoratie staat met stipt op één in landelijke interieurs. Linnen heeft een natuurlijke uitstraling. Het matcht dan ook onwijs goed met het materiaalgebruik in een landelijke woning. Voor een nonchalant effect mogen landelijke gordijnen trouwens best iets langer zijn en over de vloer slepen. Houd er rekening mee dat 100% linnen gordijnen een relatief hoge krimptolerantie hebben. Door de luchtvochtigheid kan het gordijn iets korter of langer worden. Als je een gordijn wil dat precies op de vloer komt, is 100% linnen dus geen goede keuze. Bovendien is linnen gevoelig voor verkleuringen. Gelukkig hebben we hier een oplossing voor: Linnenlook gordijnen. Wél de uitstraling van linnen, maar niet de kwetsbaarheid. Kies voor overgordijn Raw of inbetweens Flax en Maran. Deels linnen en deels polyester kan ook. Ga dan voor vitrage June (gezien bij influencer @madeleineshouse).

Linnen gordijnen landelijk wonen landelijke stijl raamdecoratierolgordijnen landelijke stijl modern landelijk interieur open haard wonen
Links: Linnen(look)gordijnen van byTZUM. Rechts: Rolgordijnen in een modern landelijk interieur.

2. Vouwgordijnen landelijke stijl

Ook populair in de categorie landelijke raamdecoraties is het vouwgordijn. Dit type raamdecoratie geeft je interieur een warme romantische uitstraling. Perfect voor landelijke huiskamers. Onze vouwgordijnen zijn verkrijgbaar in dezelfde stoffen als ‘gewone’ gordijnen. Ook linnen(look) dus! Ideaal als je voor een combinatie van landelijke vouwgordijnen met overgordijnen wil gaan. Werken met laagjes staat trouwens niet alleen gezellig, maar heeft ook een praktische functie. Ga bijvoorbeeld voor vouwgordijnen in een transparante stof en overgordijnen in een verduisterende stof. Overdag gebruik je alleen de vouwgordijnen en ‘s avonds sluit je ook de overgordijnen. Zo heb je optimale controle over privacy en lichtinval.

3. Rolgordijnen landelijke stijl

Binnen de landelijke woonstijl zijn er diverse subcategorieën. Modern landelijk bijvoorbeeld. Deze stijl is ietwat soberder dan de originele variant. Tierelantijntjes worden weggelaten, waardoor het geheel strakker aandoet. De eenvoud van een rolgordijn past hier perfect bij. Kies voor een neutrale kleur zoals wit, grijs of beige. Ook een rolgordijn met textuur behoort tot de mogelijkheden. Zo’n textuur heeft een warme uitstraling, wat perfect past bij landelijke woningen. Kies bijvoorbeeld voor Verano rolgordijnen met een transparante weefstructuur. Of ga voor de grovere wevingen uit de Verano Collection Deluxe. Ook onze Luxaflex rolgordijnen zijn verkrijgbaar in diverse mooie structuren. Wanneer je op ‘bereken je prijs’ klikt en naar ‘kleuren’ gaat, krijg je de vele mogelijkheden te zien.

4. Landelijke jaloezieën

Stoffen raambekleding geeft veel warmte aan een interieur. Hetzelfde geldt voor hout! Onze houten jaloezieën zijn verkrijgbaar in een breed scala aan tinten en afwerkingen. Voor een landelijk interieur kies je het liefst voor een natuurgetrouwe look: Met houtnerf en in een mooie warme houtkleur. Eiken of drijfhout bijvoorbeeld. Ga je voor modern landelijk? Dan zijn ook egale witte en stoere zwarte houten jaloezieën mooie opties. Als kers op de taart kan je ook nog kiezen voor een stoffen ladderband. Eventueel met grove weefstructuur. Door de combinatie van stof en hout doet de raambekleding extra warm aan. Een goede keuze voor klassieke landelijke interieurs dus.

Houten jaloezieën landelijke raamdecoratie woonkamer landelijk interieur beige banklandelijke vouwgordijnen landelijke raamdecoratie keuken groene kastjes witte tegels landelijk wonen gordijnen
Links: Houten jaloezieën. Rechts: Vouwgordijn bij keukenraam ver van vocht- en vuilbron.

Landelijke raamdecoratie keuken

Ben je op zoek naar raamdecoratie voor een landelijke keuken? Dan dien je met twee extra factoren rekening te houden: Vocht en vuil. Zeker wanneer het raam dichtbij de gootsteen of het fornuis staat. Hier liggen vocht- en vetspetters op de loer. Stoffen raambekleding is dan minder geschikt. Stof heeft namelijk de neiging om vocht te absorberen. Dus tenzij je zin hebt om je (vouw)gordijn na elke ‘spetterende’ kooksessie in de was te doen, kies je liever voor andere raambekleding. De beste keuze? Houtlook jaloezieën. Deze hebben wél de look van hout, maar niet de kwetsbaarheid. Houtlook jaloezieën zijn gemaakt van PVC. Dit materiaal is uitermate goed bestand tegen vocht en vuil. Je veegt het er gemakkelijk af. Ook bij PVC jaloezieën heb je de keuze uit wel of geen ladderband. Aangezien deze van stof gemaakt is, raden we ladderbanden in vochtige omgevingen af. Meer weten? Lees dan ons blog over tips & ideeën voor raambekleding in de keuken.

Gratis kleurstalen

De kleur eerst in het echt zien? Of wil je de stof graag voelen? Dat begrijpen we. Daarom vraag je bij ons eenvoudig en snel gratis kleurstalen aan! Meestal worden de stalen nog dezelfde dag verzonden.

Bezoek de showroom

Daarnaast ben je van harte welkom in onze showroom in Leeuwarden! Hier maak je in één oogopslag kennis met al onze producten: Raamdecoratie, gordijnen, zonneschermen, overkappingen, rolluiken, screens, horren en vloeren. Ideaal als je in meerdere producten geïnteresseerd bent! Tot snel?

Meer weten over landelijke raamdecoratie? Of heb je een totaal andere vraag? Bel of mail gerust! Ons professionele en enthousiaste team staat je graag te woord!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen