Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Keuzehulp zonwering dakkapel: Rolluik of screen?

Keuzehulp zonwering dakkapel: Rolluik of screen?

Keuzehulp zonwering dakkapel: Rolluik of screen?
6 min. leestijd

Dakkapellen zijn onwijs populair. Geen wonder! Een dakkapel zorgt namelijk voor veel extra licht en ruimte. Heel fijn in een krappe badkamer of zolder met schuin dak. Toch kent die extra raampartij wel een nadeel: Hitte. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen! Met zonwering aan de buitenkant. Maar wat kies je dan? Een dakkapel met rolluik of een dakkapel met screens? In dit blog zetten we alle voor- en nadelen voor je op een rij. Zo kan jij een weloverwogen dakkapel zonwering keuze maken!


Populaire zonwering dakkapel


Wat is een rolluik?

Een rolluik bestaat uit diverse lamellen die oprollen in een kast. Deze kast wordt aan de buitenkant boven het raam geplaatst. Het grootste verschil tussen de diverse type rolluiken is het pantsergewicht. Hoe hoger het pantsergewicht, hoe steviger de lamel. Een rolluik met een hoog pantsergewicht is beter bestand tegen de wind. Een dakkapel bevindt zich vaak op een hoge plek. Een extra hoge windbelasting is dan ook zeker aan te raden voor een dakkapel rolluik.

Voordelen van rolluiken dakkapel

Een rolluik heeft allereerst een isolerende functie: ‘s Winters weert een rolluik de kou en ‘s zomers de hitte. Daarnaast kent een rolluik nog een aantal bijkomende voordelen. Zo heeft een rolluik tevens een geluiddempende functie. Erg handig wanneer je een rolluik op een dakkapel aan een drukke straat wil plaatsen. Daarnaast werkt een rolluik verduisterend. Op slaapkamers is dit zeker een pluspunt! Ook werken rolluiken inbraakvertragend. Al zal er waarschijnlijk niet snel worden ingebroken via een dakkapel. Tot slot zijn rolluiken ook relatief voordelig. Je hebt al een rolluik vanaf €89,95! Uiteraard is de definitieve prijs afhankelijk van de afmetingen, de bediening en het type rolluik.

Wat is een screen?

De laatste jaren worden steeds meer ramen voorzien van screens. Dit type buitenzonwering bestaat uit een doek welke tevens oprolt in een kast. Ook een screen wordt aan de buitenkant van het raam geplaatst. Hierdoor wordt de zon geweerd alvorens deze het glas bereikt. Omdat het doek verticaal naar beneden glijdt is een screen minder windgevoelig dan een uitvalscherm. Voor optimale windbestendigheid kies je een screen met zijgeleiding. Dit worden ook wel ritsscreens genoemd.

Voordelen van screens dakkapel

Het grote voordeel van screens is dat je van binnen wel naar buiten kijkt, maar niet andersom. Ideaal voor bijvoorbeeld een woonkamer. Je wil immers niet volledig in het donker zitten. Wil je juist wel verduisterende screens? Bijvoorbeeld voor een slaapkamer? Kies dan voor een 0% lichtdoorlatend doek.Een screen heeft een kleinere omkasting dan een rolluik. Een doek rolt immers veel kleiner op dan lamellen. Vanwege deze kleine omkasting heeft een screen een eleganter uiterlijk dan een rolluik. Ritsscreens hebben als bijkomend voordeel dat je ze tevens als horren kan gebruiken. Natuurlijk is dit alleen van toepassing wanneer het screen ook aan de onderkant volledig sluit.

Verano screens voor dakkapel zonweringSolano witte rolluiken dakkapel zonwering buitenkant
Links: Screens voor dakkapel. Rechts: Rolluik voor dakkapel.

Conclusie: Dakkapel rolluik of screen?

De beste keuze voor jouw dakkapel is vooral afhankelijk van de woonruimte. Bevindt de dakkapel zich op een slaapkamer? Dan wil je waarschijnlijk complete verduistering. Dit kan zowel met een rolluik, als met een verduisterend screen. Bevindt de dakkapel zich langs een drukke weg? Dan is de geluiddempende functie van rolluiken een pluspunt! Functioneert de ruimte als kantoor? Dan wil je wel de hitte, maar niet het daglicht uit de ruimte weren. In dat geval zijn dakkapel screens een goede keuze. Bovendien heb je dankzij een screen geen vervelende schittering meer op je beeldscherm. Wil je optimale isolatie? Dan kies je het best voor een rolluik. In de winter houdt een rolluik kou tegen en in de zomer de hitte. Een screen is vooral een zomerproduct. Screens zijn bedoeld om hitte tegen te houden. Niet zozeer om kou te weren.

Voordelen rolluiken dakkapel Voordelen screens dakkapel
+ ideaal voor slaapkamers + geschikt voor slaapkamers*
+ verduisterend + ideaal voor kantoren
+ geluiddempend + laat overdag licht door
+ houden hitte tegen + houden hitte tegen
+ houden ook winterse kou tegen  

*wanneer je kiest voor een 0% lichtdoorlatende stof

Screens en rolluiken monteren op dakkapel

Wil je graag een screen of rolluik op je dakkapel laten monteren? Dat kan! Solano Wonen beschikt over monteurs in bijna het hele land. Bekijk het servicegebied en ontdek of we ook bij jou komen monteren. Voor de montage van dakkapel zonwering aan de buitenkant is vrijwel altijd een steiger nodig. Om die reden rekenen wij een toeslag van €50 op de reguliere montagekosten.

Tip: Is de dakkapel nog niet geplaatst? Overleg dan of de zonwering nog voor het plaatsen gemonteerd kan worden. Dit maakt een steiger overbodig!

Rolluik en screens dakkapel kosten

Ben je op zoek naar kwalitatieve en goedkope rolluiken of screens voor je dakkapel? Dan ben je hier aan het juiste adres! Wij kopen grootschalig in en leveren rechtstreeks vanuit de fabriek. Ook hanteren wij lage marges. Zo kunnen wij rolluiken en screens tot wel 50% goedkoper aanbieden! Bereken je prijs en ontdek het zelf!

Verano duo plisségordijn SmartFit dakkapel plisségordijnen kunststof kozijnen zolder hangstoel balken jaren 30 huis
Boven: Verano duo plisségordijn SmartFit in een dakkapel.

Tip: Raambekleding aan de binnenkant

Voor optimale isolatie voorzie je ook de binnenkant van jouw dakkapel van raambekleding. Bovendien is raambekleding de finishing touch voor ieder interieur. Raambekleding voor een dakkapel vinden is wel een uitdaging. De ramen zitten namelijk strak tussen het plafond en de muren. Hierdoor blijft er weinig montageruimte over. Bovendien zijn de meeste dakkapellen gemaakt van kunststof. Hier mag je niet in boren. Gelukkig hebben wij voor de meeste uitdagingen een oplossing! Bekijk ons raambekleding dakkapel blog voor een zestal fijne mogelijkheden!

Heb je toch nog vragen over zonwering dakkapel? Twijfel je bijvoorbeeld nog steeds tussen een rolluik op dakkapel of screens? Bel of mail gerust! Onze deskundige medewerkers denken graag met je mee.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen