Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. 5x terras schaduw in de tuin creëren

5x terras schaduw in de tuin creëren

5x terras schaduw in de tuin creëren
5 min. leestijd

Beschik je over een zonovergoten tuin? Op het zuiden bijvoorbeeld? Heerlijk! Dat betekent immers dat je al vroeg in het jaar van het buitenleven kan genieten. Wanneer de zomer volop in gang is, is die zonnige tuin echter niet altijd een pré. De temperaturen kunnen dan namelijk snel oplopen. Het is dan ook essentieel om één of meerdere schaduwplekken in de tuin te maken. Hoe? In dit blog delen we onze beste tips om een schaduwrijk terras te creëren.


Populaire schaduwmakers


Natuurlijke schaduwmakers

Om te beginnen kan je ervoor kiezen om je terras op een natuurlijke manier te verkoelen. Plant bijvoorbeeld een boom op een strategische plek. Of plaats een pergola en laat hier een druivenrank overheen groeien. Het voordeel van deze oplossing is dat hitte door het bladerdak kan ontsnappen. Toch kleeft er ook een groot nadeel aan natuurlijke zonwering: Het zorgt voor permanente schaduw. Een boom of bladerdak zet je niet even aan de kant als je wel behoefte aan licht hebt. Komt de pergola direct tegen het huis aan? Houd er dan ook rekening mee dat het in huis permanent een stuk donkerder wordt. Dat is natuurlijk allesbehalve fijn!

5 beste oplossingen voor schaduw op terras

Wil je veel controle over de lichtinval? Dan is een natuurlijke schaduw tuin geen goede oplossing. Gelukkig zijn er tal van andere - minder permanente - opties. Wij delen de vijf allerbeste!

1. Knikarmscherm

De populairste manier om schaduw op een terras te creëren is middels een knikarmscherm. Het grote voordeel van knikarmschermen is dat ze geen ruimte op het terras innemen. Ze steunen immers alleen op de gevel. Ook is een knikarmscherm heel makkelijk te bedienen. Zeker wanneer je voor elektrische zonneschermen kiest. Met een simpele klik op de knop laat je het zonnescherm in- of uitrollen. Veel beter dan gesleep met een zware parasolvoet! Een knikarmscherm is geschikt voor ieder formaat tuin. Onze zonneschermen op maat kunnen namelijk tussen de 223,5 en 700 cm breed uitgevoerd worden. Dus ook wanneer je een groot schaduwterras wil creëren is een knikarmscherm een goede keuze. Tot slot is een knikarmscherm relatief goedkoop. Zeker wanneer je voor ons voorraadmodel knikarmscherm kiest. Doordat we deze zonneschermen grootschalig hebben ingekocht en lage marges hanteren, kunnen wij dit scherm extra voordelig aanbieden!

Verano Ipanema knikarmscherm terras schaduw creëren zonnescherm grijsVerano Tumba pergolazonwering schaduwterras
Link: Verano Ipanema knikarmscherm. Rechts: Verano Tumba pergolazonwering.

2. Pergolazonwering

Wil je een knikarmscherm die je ook kan gebruiken bij harde wind? Dan zijn pergolazonweringen een goede keuze! De Tumba van Verano bijvoorbeeld. Deze steunt niet alleen op de gevel, maar ook op twee vaste staanders. Dit maakt de constructie extra stevig. Bovendien is de Tumba voorzien van een speciale techniek waardoor het doek altijd strak trekt. Hierdoor blijft er nooit water op het doek liggen. Het doek is bovendien voorzien van een waterdichte coating. De Tumba is daardoor ook te gebruiken tijdens een regenbui. Ideaal wanneer de hemel spontaan openbreekt. Je hoeft dan immers niet in allerijl de borrel naar binnen te verplaatsen.

3. Lamellendak

Het nadeel van schaduw creëren met doeken is dat er warmte onder kan blijven hangen. Dit is dan ook het grote voordeel van lamellen overkappingen. De gekantelde stand van de lamellen zorgt ervoor dat de felle zon wordt geweerd, maar hitte wel door het dak kan ontsnappen. Bovendien oogt een lamellendak onwijs luxe! Het geeft je het idee je op een luxe resort te begeven! Houd er wel rekening mee dat een lamellendak bij een zware bui niet volledig waterdicht is. Is dit wel een strenge eis voor jou? Bekijk dan ons blog over waterdichte zonwering.

4. Overkapping

Tot slot behoren ook overkappingen tot de mogelijkheden. Je hebt de keuze uit aluminum en houten overkappingen met een dak van glas of polycarbonaat of een lamellendak. Kies je voor een glazen overkapping? Dan is het uiteraard wel essentieel om deze van verandazonwering te voorzien. Zo voorkom je dat het ‘s zomers te heet wordt! Tijdens koudere maanden is dit juist een groot pluspunt. Je kunt dan immers nog steeds van het buitenleven genieten! Om nog beter beschermd te zijn tegen regen en wind, kun je de overkapping afsluiten met houten of glazen (schuif)wanden.

Verano Riva terrasoverkapping tuin schaduwVerano lamellendak Arezzo overkapping
Links: Verano terrasoverkapping Riva. Rechts: Verano lamellendak Arezzo.

Hitte binnenshuis blokkeren

Hoewel bovenstaande opties allemaal bedoeld zijn om schaduw op een terras te creëren, worden ze ook vaak toegepast om binnenshuis verkoeling te krijgen. Twee vliegen in één klap dus. Zeker in de zomer, wanneer de zon hoog aan de hemel staat, weet terraszonwering de zonnestralen binnenshuis goed te blokkeren. De lage najaarszon zal echter wel onder het scherm door weten te piepen. Wil je ook dan de zon kunnen blokkeren? Bijvoorbeeld omdat het vervelend schittert op je beeldscherm? Kies dan liever voor screens of uitvalschermen. Deze producten zijn specifiek bedoeld om de scherpte en hitte van de zon binnenshuis te weren. Dat scheelt bovendien flink op de energierekening. Je hoeft immers geen of nauwelijks gebruik te maken van energieslurpende airco’s.

Heb je nog twijfels over de beste manier om schaduw in jouw tuin te creëren? Bel of mail gerust. Onze vakkundige medewerkers denken graag met je mee! Natuurlijk ben je ook van harte welkom in onze showroom. Hier maak je in één oogopslag kennis met ons complete assortiment: Raamdecoratie, gordijnen, zonneschermen, horren, overkappingen, screens, rolluiken en vloeren.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen