Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Condens op ramen? Zo bescherm je jouw raamdecoratie ├ęn gezondheid.

Condens op ramen? Zo bescherm je jouw raamdecoratie ├ęn gezondheid.

Condens op ramen? Zo bescherm je jouw raamdecoratie ├ęn gezondheid.
6 min. leestijd

De winter is in aantocht! En daarmee ook de ongemakken die met dit seizoen gepaard gaan. Condens op ramen bijvoorbeeld. Condens kan erg vervelende gevolgen hebben. Houtrot, afbladderende verf en schimmelvorming bijvoorbeeld. Heb je stoffen bekleding voor de ramen hangen? Dan kan ook hier schimmel op ontstaan. Naast dat het een onsmakelijk gezicht is, is schimmel slecht voor de gezondheid. Reden genoeg dus om condens aan de binnenkant van het raam te voorkomen. Hoe? Dat leggen we je in dit artikel graag uit!

Hoe ontstaat condens op de ramen?

Condens ontstaat door hoge temperatuurverschillen. We komen dit fenomeen dan ook voornamelijk tegen in de wintermaanden. In deze tijd van het jaar is het buiten immers koud en stoken we de boel binnen flink op. Daarnaast produceren mensen zelf vocht. We zien dan ook vaak condens op ramen in de slaapkamer.

Condens voorkomen

We beginnen met een vijftal tips om vocht op ramen te vermijden. Voorkomen is immers beter dan genezen.

1. Dubbel glas

Condens komt vooral voor bij ramen van enkele glas. Bij dubbel glas kan condens nog steeds voorkomen, maar vaak in veel mindere mate. Dankzij de laag stilstaande lucht is het temperatuurverschil tussen binnen en buiten namelijk niet zo groot.

2. Rolluiken

Door rolluiken op maat aan de buitenzijde van je raam te plaatsen, wordt een groot deel van de kou van het glas geweerd. Zo wordt het temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenkant van het raam dus sterk verminderd. Rolluiken kennen bovendien nog veel meer voordelen. Zo werkt een rolluik isolerend, geluiddempend en inbraakvertragend.

3. Verwarmen

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar de verwarming aan zetten kan helpen tegen condensvorming. Warme lucht neemt namelijk meer vocht op dan koude lucht. De truc zit ÔÇśm in het laten ontsnappen van de vochtige warme lucht. Kan de warme lucht niet weg? Dan zal deze juist condenseren.

4. Ventilatieroosters

Zoals vermeld bij punt drie is het belangrijk dat vochtige lucht kan ontsnappen. Het ventilatierooster is een goede oplossing zonder het meteen stervenskoud te krijgen in huis. Zorg er dus voor dat deze zo vaak mogelijk openstaan. Bovendien is frisse lucht heel goed voor de gezondheid.

5. Gordijnen niet volledig sluiten

Ventilatie is dus een belangrijke factor om condens te vermijden. Ook het sluiten van gordijnen kan bijdragen aan een verminderde ventilatie. Zeker als de gordijnen ook over de ventilatieroosters hangen. Laat ze daarom tijdens koude nachten een beetje open. Of kies voor raamdecoratie die de luchtroosters niet bedekt.

6. Planten produceren vocht

Dat planten zuurstof produceren en daardoor goed zijn voor onze gezondheid is welbekend. Toch is het in verband met condens geen goed idee om een kamer vol te zetten met planten. Naast zuurstof produceren ze namelijk ook vocht. Zet je groene vrienden dus niet allemaal op een kluitje, maar zorg voor een goede verspreiding door het huis.

7. Vochtvreters

Het laatste middel tegen condens op de ramen is de vochtvreter. Dit is een bakje - meestal blauw - met een rooster erop. In het bakje ligt een zakje met vochtabsorberende inhoud. Na verloop van tijd zal het zakje geslonken zijn en ligt er een plasje water onderin het bakje. Zie onderstaande video voor heldere instructies.


Onderstaande video demonstreert een vochtvreter.

Waterbestendige raamdecoratie

Heb je werkelijk alles al geprobeerd? En heb je nog steeds last van condens op de ramen? Zorg er dan in ieder geval voor dat de kans op schimmelvorming minimaal is. Door de condens aan de onderkant van het raam steevast elke ochtend weg te vegen. Maar ook door te kiezen voor waterbestendige raamdecoratie. Ga voor ├ę├ęn van onderstaande opties.

1. PVC jaloezie├źn

Wel de look van hout, maar niet de kwetsbaarheid? Neem PVC jaloezie├źn. Dit materiaal is goed bestand tegen water en vuil. Ideaal voor vochtige ruimtes dus. Voor de ultieme houtlook kies je voor PVC jaloezie├źn met houtnerf. Wedden dat niemand het verschil ziet? Ook verticale lamellen zijn verkrijgbaar in een waterbestendige kunststof variant.

2. Aluminium jaloezie├źn

Ook aluminium jaloezie├źn mogen best nat worden. Bovendien zijn ze gemakkelijk te reinigen. Aluminium jaloezie├źn zijn trouwens ook een zeer voordelige optie. Dus heb je maar een klein budget? Dan zijn goedkope jaloezie├źn van aluminium een goede keuze.

3. Luxaflex Pliss├ę Shades met DustBlock┬«

Pliss├ęgordijnen zijn van stof gemaakt, wat in de regel een no-go is in vochtige ruimtes. Ben je desondanks dol op pliss├ęgordijnen? Dan heeft Luxaflex d├ę oplossing: Luxaflex Pliss├ę Shades met DustBlock┬«. Deze speciale finish maakt de stof vocht- en vuilafstotend.

4. Rolgordijnen van screendoek

Ook rolgordijnen worden normaal gesproken niet aangeraden voor vochtige ruimtes. In de meeste gevallen is deze raamdecoratie namelijk van stof gemaakt. Toch is er een oplossing voor de rolgordijn liefhebber: Het rolgordijn met screendoek! Dit type stof wordt normaal gesproken buiten toegepast en is daarom goed tegen vocht en vuil. Haal je rolgordijn ÔÇśs avonds wel (gedeeltelijk) op. Dit zou het gros van de condens achter je rolgordijn moeten voorkomen.

Verano aluminium jaloezie├źn badkamerLuxaflex Pliss├ę Shades Dustblock badkamer pliss├ęgordijnen
Links: Verano aluminium jaloezie├źn. Rechts: Luxaflex Pliss├ę Shades met Dustblock┬«.

Raamdecoratie in vochtige ruimtes

Sommige ruimtes in huis zijn standaard vochtiger dan andere. De badkamer en keuken bijvoorbeeld. Logisch, want in deze vertrekken wordt veel water gebruikt. Het is daarom raadzaam om hier bij voorbaat vochtbestendige raamdecoratie te plaatsen. Lees onderstaande blogs voor meer informatie.

Keuzestress?

Vind je het lastig om een keuze te maken? Bestel gratis kleurstalen! Zo kan je de stoffen en kleuren goed met elkaar vergelijken. Meestal worden de kleurstalen nog dezelfde dag verzonden.

Bezoek de showroom

Daarnaast heten we je graag welkom in onze showroom in Leeuwarden. Hier ervaar je alle producten die wij aanbieden onder ├ę├ęn dak: Raamdecoratie, gordijnen, zonneschermen, overkappingen, rolluiken, screens, horren en vloeren. Ideaal als je gaat verhuizen of verbouwen!

Heb je toch nog vragen over condens op ramen? Wil je meer weten over vochtbestendige raamdecoratie? Of heb je een totaal andere vraag? Bel of mail gerust! Ons enthousiaste team geeft graag advies.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen