Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Geluidswerende gordijnen: Minder lawaai en betere akoestiek

Geluidswerende gordijnen: Minder lawaai en betere akoestiek

Geluidswerende gordijnen: Minder lawaai en betere akoestiek
20 februari 2022

Woon je aan een drukke weg? En houdt het geluid je ‘s nachts uit je slaap? Dan zijn geluidswerende gordijnen ideaal. Ook wel bekend als soundkiller gordijnen. Bovendien verbetert dit type gordijnen de akoestiek. Dus heb je last van galm in huis of op kantoor? Ook dan is dit artikel interessant voor jou!


Producten in dit blog


Geluid van buiten

Dat gordijnen verduisterend kunnen werken weten de meeste mensen wel. Het is dan ook een populaire vorm van slaapkamer raambekleding. Over geluidswerende gordijnen hoor je echter minder ervaringen. En dat terwijl zoveel personen er baat bij hebben! Wanneer men last heeft van omgevingsgeluid van buiten, wordt al snel gedacht aan dubbel of zelfs drievoudig glas. Het meeste geluid komt immers via het raam een kamer binnen. Hoewel dit zeker een goede oplossing is, zijn nieuwe ramen een flinke investering. Gelukkig zijn geluiddempende gordijnen minder kostbaar. Een budget proof oplossing vergeleken met het alternatief dus!

Akoestiek binnen

Steeds vaker is de akoestiek in ruimtes niet naar wens. Dit heeft vooral te maken met de industriële woontrend. Denk aan harde materialen en hoge plafonds. Hierdoor wordt geluid slecht geabsorbeerd. Het gevolg is een vervelend galmende ruimte. Ook voor dit ongemak zijn geluiddempende gordijnen dé oplossing. We spreken daarom ook wel van akoestische gordijnen. Dit type gordijnen is dus in staat om zowel geluid van binnen als buiten te weren. Een win-win!

Hoe werkt het?

Door het zachte materiaal van de gordijnen wordt weerkaatsing van geluid verminderd. Daarnaast worden geluidstrillingen van alle toonhoogtes geabsorbeerd. Dit geldt voor zowel geluid van binnen als van buiten. Bekijk onderstaande video voor bewijs! Op de decibelmeter zie je goed hoe de muziek gefilterd wordt.

De collectie

Ben je geïnteresseerd in geluidsabsorberende gordijnen? Hieronder vind je onze beste geluidsisolerende gordijnen. Deze hebben allen het label C (hoge absorptie) in de ‘acoustical absorption class’ gekregen.

  • Lagoon: Dit is naast een akoestische gordijnstof, ook een vlamwerende en half verduisterende stof. De gordijnen hebben een natuurlijke structuur.
  • Dolce: Deze gordijnen leveren niet alleen lawaaibeheersing, maar ook isolatie. De stof heeft een gemêleerd kleureffect.
  • Double: Naast geluiddempend, werkt deze stof ook isolerend. Dit gordijn is deels gemaakt van gerecycled polyester, afkomstig van gebruikte PET flessen.
  • Fireflex: Deze stof is niet alleen geluiddempend, maar ook vlamvertragend en isolerend. Deze multifunctionele topper bestaat volledig uit gerecycled polyester.

Zoals je hierboven leest, kunnen gordijnen dus meerdere eigenschappen in één hebben. Zo is ook de eigenschap ‘isolatie’ erg gewenst. Lees ons blog over isolerende gordijnen voor meer informatie.

Bonustips

Wil je optimale geluidsisolatie? Dan raden we je naast geluidswerende gordijnen de volgende opties aan.

1. Rolluiken

Gordijnen zijn niet de enige vorm van geluidswerende raambekleding. Met rolluiken blokkeer je het geluid al van buiten. Een rolluik heeft een nog hogere vorm van lawaaibeheersing dan geluiddempende gordijnen. Wanneer je erg veel last hebt van straatgeluiden, is een rolluik dus sterk aan te raden. Zeker in combinatie met geluidsabsorberende gordijnen. Zo creëer je twee keer zoveel geluiddemping! Bovendien draagt een rolluik niks bij aan de akoestiek binnen. Wanneer dit een wens is, is de combinatie met gordijnen dus een vereiste.

2. Vouwgordijnen en plisségordijnen

Voor nóg meer geluidswering kan je ook kiezen voor dubbele geluiddempende raambekleding binnen. Deze gelaagdheid oogt bovendien erg chique! De beste opties zijn vouwgordijnen en plisségordijnen. Vouwgordijnen zijn verkrijgbaar in dezelfde klasse C stoffen als overgordijnen en kennen dus ook een hoge absorptie. Ook plisségordijnen zijn goed in staat geluid te filteren. Dit geldt vooral voor dubbele plisségordijnen. Tussen de dubbele laag stof blijft namelijk lucht hangen. Dit werkt als een geluidsbarrière.

3. Akoestische panelen

Blijft de ruimte galmen? Dan zijn akoestische panelen misschien een optie. Het voordeel hiervan is dat je ze overal in de ruimte kunt ophangen. Aan de muren of het plafond bijvoorbeeld. Niet alleen voor de ramen dus. Ga voor minimalistische panelen of kies voor een waar kunstwerk! Een akoestisch schilderij bijvoorbeeld.

4. Vloerbedekking

Wist je dat vloerbedekking ook geluidsabsorberend werkt? Bovendien is vloerbedekking in de slaapkamer erg comfortabel. Wanneer je uit bed stapt beland je namelijk op een zachte warme ondergrond. Veel fijner dan kil en hard laminaat. Vind je vloerbedekking in de slaapkamer acceptabel, maar geen optie voor de woonkamer? Leg dan een hoogpolig vloerkleed neer. Dit zou ook al flink moeten helpen.

5. Boekenkasten

Ben jij een boekenwurm? Stal je geliefde verzameling dan uit in boekenkasten tegen de muren. Hoe meer gevuld, hoe beter! Dit staat niet alleen mooi, maar werkt ook geluidsabsorberend. Twee vliegen in één klap dus!

Gratis kleurstalen geluidswerende gordijnen akoestische gordijnen geluid

100% op maat gemaakt

Voor optimale geluiddemping is het belangrijk dat het volledige raam bedekt wordt. Maatwerk is dan ook absoluut een vereiste. Op gordijnentotaalshop.nl bestel je gemakkelijk en snel jouw geluidsisolerende gordijnen op maat. Het enige wat je nodig hebt zijn de gewenste hoogte en breedte. Gebruik hiervoor onze heldere meetinstructies. Liever uitbesteden? Dan kan je ook kiezen voor onze meet- en montageservice.

Gratis kleurstalen

Twijfel je over de kleur? Of wil je de stof eerst in het echt voelen? Dat begrijpen we. Daarom vraag je bij Solano Wonen gratis en eenvoudig kleurstalen aan. In de meeste gevallen worden ze nog dezelfde werkdag verzonden.

Bezoek de showroom

Natuurlijk ben je ook van harte welkom in onze showroom in Leeuwarden. Hier ervaar je alle producten die wij aanbieden onder één dak: Raamdecoratie, gordijnen, zonneschermen, rolluiken, screens, horren en vloeren. Ideaal wanneer je interesse in meerdere producten hebt. Als je gaat verhuizen of verbouwen bijvoorbeeld!

Toch nog vragen over geluidswerende gordijnen? Of wil je meer informatie over een ander type raambekleding? Bel of mail gerust! Ons enthousiaste team geeft graag advies.

 

Gratis meetservice Gratis kleurstalen