Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. 4x geschikte hor voor draai kiepraam: Van rolhor tot inzethor

4x geschikte hor voor draai kiepraam: Van rolhor tot inzethor

4x geschikte hor voor draai kiepraam: Van rolhor tot inzethor
6 juni 2022

Vrijwel alle nieuwbouwhuizen worden tegenwoordig opgeleverd met draaikiepramen. Ook in bestaande huizen worden houten kozijnen steeds vaker vervangen voor kunststof draaikiepramen. Begrijpelijk! Draaikiepramen zijn namelijk onwijs handig. Toch kent het draaikiepraam ook een nadeel: Geschikte horren voor draaikiepramen vinden is een uitdaging. Een onmogelijke opgave is het gelukkig niet! Er bestaan meerdere slimme oplossingen voor dit type raam. Lees snel verder om te ontdekken welke hor voor draai kiepraam past bij jouw situatie!


Populaire horren voor draaikiepramen


Wat is een draaikiepraam?

Draaikiepramen - ook wel (kiep)kantelramen genoemd - zijn multifunctioneel. Zoals de naam al suggereert kan het raam in meerdere standen gekiept en gekanteld worden. Wil je graag ventileren, maar heb je kleine kinderen in huis? Zet het raam dan op de kiepstand. Zo wordt naar buiten glippen heel lastig. Ook is het voor ongewenste bezoekers lastiger om naar binnen te dringen. Wil je het raam schoonmaken? Dan is het wel zo handig dat deze naar binnen opendraait! Zeker wanneer het raam zich op een bovenverdieping bevindt. Zo hoef je immers geen gevaarlijke acrobatische kunstjes uit te halen.

4x geschikte draaikiepraam horren

In eerste instantie denk je waarschijnlijk dat het vinden van een geschikte hor voor kantelramen lastig is. Het raam beweegt immers zoveel kanten op. Bovendien zijn de meeste draaikiepramen van kunststof. Boren en schroeven in kunststof kozijnen wordt sterk afgeraden. Gelukkig zijn hier meerdere oplossingen op bedacht! Er bestaan namelijk vier geschikte type horren voor draaikiepramen.

Inzethor draaikiepraam

We beginnen met de inzethor. Dit is een zeer geschikte hor voor kunststof draaikiepramen. Het is dan ook ons best verkochte type raamhor. Het grote voordeel van de inzethor is dat boren en schroeven niet nodig is. De hor klemt zich namelijk vast tussen het raam en kozijn. Het plaatsen en verwijderen van de hor gaat zeer gemakkelijk. Dit vergt nauwelijks inspanning. Naast standaard gaas, kan de inzethor ook met pollengaas (pollenhor), aluminium gaas of petscreen geleverd worden.

Klemhor draaikiepraam

Wanneer een inzethor niet past, is een klemhor vaak wel mogelijk. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de flens van een inzethor net iets te dik is, omdat het kozijn te strak sluit. Dit is meestal het geval bij houten en aluminium draaikiepramen. Een klemhor past dan vaak wel. Ook de klemhor kan eenvoudig geplaatst en verwijderd worden. Hierbij is weinig kracht vereist. Een klemhor kan met vier soorten gaas geleverd worden: Standaard gaas, pollengaas, aluminium gaas of petscreen.

Voorzethor draaikiepraam

Ook een voorzethor behoort tot de mogelijkheden. Echter is dit geen populaire horkeuze voor draaikiepramen. Om deze hor te monteren dient er namelijk wel in het kozijn te worden geboord en geschroefd. In zeldzame gevallen is de voorzethor echter de enige optie. Bijvoorbeeld wanneer het rooster te ver uitsteekt. Bij een voorzethor heb je de keuze uit vier soorten gaas: Standaard gaas, pollengaas, aluminium gaas of petscreen.

Plisse hor draaikiepraam

Een andere hor voor kiep kantelramen is de inzetplisséhor. Het grote voordeel is dat je dit type hor op elke gewenste stand open kan laten staan. Dit is handig wanneer je iets - een dekbed bijvoorbeeld - buiten wil hangen. Door de plisséhor boven het dekbed te sluiten, blijf je de weg voor insecten versperren. De plissé wordt geplaatst in het frame van een inzethor. Ook deze klem je dus eenvoudig vast tussen het raam en kozijn. De inzetplisséhor wordt geleverd met standaard zwart geplisseerd gaas. Een ander type gaas is niet mogelijk. Eventueel is de plisséhor, ook als voorzetplisséhor verkrijgbaar.

Raamrolhor draaikiepraam

Tot slot is ook de raamrolhor een geschikte hor voor kiepramen. De Raamrolhor de Luxe van Aurora kan aan de buitenkant - op de gevel - geplaatst worden. Daardoor hoef je niet in het kozijn te boren en te schroeven. Deze Aurora raamrolhor kan met standaard gaas of pollengaas geleverd worden. Een andere optie is de inzetrolhor van Luxaflex®. Evenals een gewone inzethor klik je deze gemakkelijk vast tussen raam en kozijn. De Luxaflex® inzetrolhor SmartFit is verkrijgbaar met standaard zwart gaas, ClearView™, grijs gaas en Poll-tex®. Het grote voordeel van een raamrolhor is dat je deze heel eenvoudig kunt openen en sluiten. Bovendien kan het gaas ‘s winters in de cassette worden opgerold. Wil je een inzet- of klemhor ‘s winters verwijderen? Dan zal je hier een opbergplek voor moeten vinden.

Luxaflex inzethor kunststof draai kiepraam hor kantelraamLuxaflex inzetrolhor SmartFit raamrolhor draaikiepraam hor zwarte kozijnen
Links: Luxaflex® inzethor kunststof draai kiepraam. Rechts: Luxaflex® Inzetrolhor SmartFit.

Samengevat

Zie je door de bomen het bos niet meer? Dan biedt onderstaande tabel een handig overzicht. Zo zie je in één oogopslag welk type draaikiepraam hor geschikt is voor jouw raam.

Type hor Materiaal kozijn Gaas opties Unieke eigenschappen
Inzethor Kunststof Standaard, pollengaas, aluminium gaas en petscreen Zonder boren en schroeven
Klemhor Hout en aluminium Standaard, pollengaas, aluminium gaas en petscreen Zonder boren en schroeven
Inzetplisséhor Kunststof Standaard zwart geplisseerd - Zonder boren en schroeven
- Kan op elke gewenste stand open staan
Voorzethor Kunststof, hout en aluminium Standaard, pollengaas, aluminium gaas en petscreen Uitkomst wanneer rooster te ver uitsteekt
Aurora Raamrolhor Kunststof, hout en aluminium Standaard en pollengaas - Eenvoudig openen en sluiten
- ‘s Winters makkelijk opgerold in cassette
Luxaflex® Inzetrolhor SmartFit Kunststof Standaard zwart gaas, ClearView™, grijs gaas en Poll-tex®   - Eenvoudig openen en sluiten
- ‘s Winters makkelijk opgerold in cassette
- Zonder boren en schroeven

Raambekleding voor draaikiepramen

Niet alleen raamhorren vormen een uitdaging voor draaikiepramen. Ook het vinden van geschikte raambekleding is best lastig. Gelukkig zijn ook daar genoeg oplossingen voor! SmartFit rolgordijnen of plisségordijnen bijvoorbeeld. Zonder boren en schroeven dus! De raambekleding wordt in een frame geplaatst. Deze klik je eenvoudig met klemmen of magneten op het raam. Een andere optie is montage met klemsteunen. De steunen klem je aan de boven- en onderzijde van het raam. Hiertussen span je de zijgeleiding. Lees ons blog over raambekleding draaikiepraam voor meer suggesties.

Contact en showroom

Twijfel je toch nog welke hor voor draaikiepraam geschikt is voor jou? Bel of mail gerust! Onze enthousiaste en vakkundige medewerkers helpen je graag. Natuurlijk ben je ook van harte welkom in onze grote showroom in Leeuwarden. Hier vind je ons complete assortiment onder één dak: Binnenzonwering, gordijnen, zonneschermen, screens, rolluiken, horren en vloeren. Ideaal wanneer je interesse hebt in meerdere producten!

Gratis meetservice Gratis kleurstalen